Élet-Stílus

Dél-Amerika nem változtat a vb-selejtező-rendszeren

A Dél-Amerikai Labdarúgó Szövetség nem kíván változtatni a világbajnoki selejtezők lebonyolításán és a sportág nemzetközi szervezetének (FIFA) segítségét kéri a régi rendszer fenntartása érdekében.

Joseph Blatter, a FIFA elnöke 2004-ben felszólította a dél-amerikaiakat a vb-selejtezők reformjára. Jelenleg a tíz válogatott körmérkőzéses tornán, 18 forduló alapján dönt a vb-döntős helyekről. A sorozat több mint két évig tart és az európai élklubok azért tiltakoznak, mert légiósaikat sokszor kénytelenek nélkülözni a kvalifikációs meccsek miatt.

“A 10 szövetség elnöke egyetértett abban, hogy a 2010-es dél-afrikai világbajnokság előtt sem kívánunk változtatni, mindenkinek megfelel a mostani rendszer, mert ez a legigazságosabb” – mondta Eduardo Deluca, a dél-amerikai szervezet főtitkára. “Mivel nálunk a Copa America előtt nincsenek kvalifikációs meccsek, a kisebb nemzeteknek szükségük van a sok vb-selejtezőre, mert szövetségeik ezekből a meccsekből jutnak a működésükhöz szükséges bevételekhez.

Álláspontunkról tájékoztattuk a FIFA végrehajtó bizottságát is, amely reményeink szerint megérti és elfogadja érvelésünket.”

Deluca ígéretet tett arra, hogy a helyi válogatottak egy éven belül nem játszanak több mérkőzést, mint az európaiak, így a kluboknak nem kell a többi légiósnál sűrűbben elengedniük dél-amerikai futballistáikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik