Élet-Stílus

50 Cent Budapesten

A queensi rapper Curtis Jacksonként látta meg a napvilágot 26 évvel ezelőtt. Szüleit korán elvesztette, apa nélkül nőtt fel, édesanyját titokzatos körülmények között holtan találták, így a fiút nagyszülei nevelték fel. Tinédzserkorában elkezdte komolyan venni a rap-et, a JMJ-hez szerződött, a Run DMC DJ Jam Master Jay kiadójához és kitanulta a szakmát.

A Trackmasters felfigyelt 50 Cent-re és a Columbia Records-hoz szerződtette 1999-ben. A rapper egy New York-I stúdióban 2 és fél hét alatt elkészített 36 számot, ami egy meg nem jelent mesterművet., a Power Of Dollar-t eredményezett. 2000 áprilisában Queens-ben nagyszülei háza előtt 9-szer rálőttek, az egyik golyó az arcát találta el. Az ezt követő néhány hónap a felépülés időszaka, miközben a Columbia megvált tőle. 50 Cent nem esett kétségbe, ontotta egymás után a számokat, annak ellenére, hogy nem volt támasza és jövedelme sem. Sha Money XL-lel, üzleti partnerével és barátjával felvettek 30 számot, és 2001 tavaszán megjelent a Guess Who’s Back lemez. Többen felfigyeltek a tehetséges rapperre, és a G-Unit-tal közösen még több számot készítettek el. 50 Cent ezúttal korábbi elsőosztályú ütemeket használt, kiadták a 50 cent Is The Future anyagot felhasználva Jay-Z és Raphael Saadiq elemeket is.

És ekkor történt az igazi áttörés, elkezdődött a hip-hop történelem. Az energikus CD felkeltette MC Eminem figyelmét, aki egy héten belül a rádióban azt nyilatkozta, hogy 50 cent a kedvenc rappere. Em felkereste DR. Dre-t , hogy bemutassa a fiatal slágergyárost. Ezután minden mesésen alakult, 50 Cent nem habozott, aláírta a szerződést az álomcsapattal. Kijött még egy bootleg lemez a No Mercy, No Fear mindössze egy számmal, a Wankstával, amit természetesen nem rádióra szántak, de az utca türelmetlenül várta a felvételt. Néhány héten belül a Wanksta New York legnépszerűbb felvétele lett. A dal szerepel a 8 mérföld filmzene albumon is.

50 Cent debütáló albuma: Get Rich or Die Tryin’. Az Outta Control, az In Da Club, a Wanksta, a 21 Questions, a P.I.M.P., Patiently Waiting, a Candy Shop, és a Piggy Bank c. slágerek már nemcsak a rapperek körében népszerűek de a zenei klubok közönségének is kedvencei.

Dopemanék örülnek


50 Cent Budapesten 1

Dopeman és a Kicsi Dope

Az előzenekar, ha e műfajban lehet zenekarról beszélni, a LaMafia Familiával felvonuló Dopeman és öccse Kicsi Dope lesz. „Nagyon örülünk a megkeresésnek, mert bár volt már alkalmunk egy színpadon fellépni külföldi világsztárokkal közösen, mint például RunDMC-vel vagy Coolio-val, de az kétségtelen, hogy a mai rap csúcsa 50 Cent” – nyilatkozta Dopeman. „Kedveljük, kamázzuk, valószínű ugyanolyan nagy csibész lehet, mint mi magunk. Eddig még nem találkoztunk 50 Cent-tel személyesen, de a hangmérnökünk egy munka során Hollandiában dolgozott vele, és akkor megmutatta neki a Pityinger fivérek albumát. 50 Centnek a zene nagyon tetszett, csak megjegyezte, hogy nem tudja, miről szólnak a dalok. Mire kollégánk rávágta: „Kb. arról, amiről a tieid!”- elevenítette fel a történetet Kicsi Dope.

A Lamafia Familia fiai még hozzátették, hogy azért olyan nagyon nem lepődtek meg a felkérésnek, mert hát ki is képviselhetné a magyar rap zenét, ha nem az élenjárók.

A Pityinger fiúk több tucat aranylemez, egy platinalemez és egy gyémántlemez tulajdonosai, a fiatalok körében közvetlenségükkel és nívós produkcióikkal méltán népszerűek és sikeresek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik