Élet-Stílus

Termékeny nő, harciasabb férfi

A Liverpool Egyetem kutatói igazolták, hogy a férfiak, amikor barátnőjük vagy feleségük épp a hónap legtermékenyebb napjait éli, féltékenyebbek a domináns külsejű férfiakra, mint máskor.

Korábbi vizsgálatok eredményei szerint a nők, amikor havi menstruációs ciklusuk során a legtermékenyebb, azaz az ovuláció körüli napokhoz érkeznek, vonzóbbnak találják a férfiasabb külsejű férfiakat, mint egyébként, hangjukat és illatukat is kellemesebbnek érzik.

A kutatók szerint ennek az az oka, hogy amikor a legnagyobb az esély a megtermékenyülésre, a nők ösztönösen erősebben vonzódnak a megjelenésben magas tesztoszteronszintet tükröző férfiakhoz, ami jobb génekre és ellenállóbb immunrendszerre utal – ez pedig az utód életképessége szempontjából sorsdöntő.

A Liverpool Egyetem biológusai most azt tanulmányozták, vajon a férfiakat befolyásolja-e, partnerük hol tart a ciklusában. Olyan férfiakat vontak be a vizsgálatba, akik felesége vagy barátnője nem szed fogamzásgátlót – hiszen az a peteérés megakadályozásával elnyomja a természetes folyamatokat.

A génátadás joga

A 64 résztvevőtől megkérdezték, hogy partnerüknek mikor volt a legutóbbi menstruációja, majd összesen 66 képpárt mutattak nekik. A kép egyik felén dominánsabb külsejű (erős áll, vékony száj, kisebb szemek), a másik oldalon szubmisszívabb férfi volt látható.

A vizsgálati alanyokat megkérték, hogy hétfokú skálán értékeljék, hogy a képen látható férfiak milyen mértékben dominánsak. A dominancia megfogalmazására azt a kifejezést alkalmazták, hogy „megszerzi, amit akar”.

Az eredmények szerint azok a férfiak, akiknek partnere éppen az ovuláció körüli napokban volt, magasabb pontszámot adtak a domináns megjelenésű férfiaknak, mint azok, akiknek a társa éppen kevésbé termékeny napjait élte. Ez a viselkedés független volt attól, hogy az adott alany szeretett-e volna gyereket, vagy sem.

Rob Burriss, a kutatás vezetője szerint állatcsoportokban, például csimpánzoknál ez teljesen természetes: békében élnek egymás mellett, amikor azonban egy nőstény készen áll a párzásra, a két domináns hím riválissá válik, és heves küzdelembe kezdenek a nőstény kegyeiért.

Embereknél is hasonlóképpen működik a dolog: amikor a nő a legtermékenyebb, párja fenyegetőbbnek éli meg a domináns „hímek” férfiasságát, féltékenyebbé, esetenként agresszívabbá válik, így hatékonyabban képes megvédeni kapcsolatát a csábítástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik