Élet-Stílus

Kevesebben utaznak a hétvégén

A háromnapos ünnepek legfőbb haszonélvezői a belföldi turistákra utazó szálláshelyek, most azonban a szokásosnál kisebb népvándorlásra számítanak országszerte.

Vár a MÁV

Az utazók és utaztatók mellett készülnek a hétvégére a közlekedésben is. A MÁV előrejelzései szerint Miskolcra, Nyíregyházára, Debrecenbe utaznak sokan, de a pécsi és a szegedi IC-kre is sok helyet lefoglaltak már. A társaság emiatt a legnépszerűbb vonatokat a szokásosnál több kocsival indítja.

A háromnapos ünnepek dömpingjeihez képest valamelyest mérsékeltebb turistainvázióra számítanak az utazási szakemberek a május elsejei háromnapos hétvégén. A hét utolsó munkanapjára kissé elkomorodó időjárás, valamint a viszonylag sok fővárosi program mellett ez részben annak tudható be, hogy idén tavasszal a húsvét, a munka ünnepe és pünkösd is hétfőre esik. Így bőven akad olyan, aki egy vagy két lehetőséget megragad a kikapcsolódáshoz, háromszor azonban ilyen rövid időn belül nem utazik el.

Nagy a verseny

„Még mindig jobb a helyzet, mint egy évvel ezelőtt, amikor minden ünnepnap szombatra esett” – fogalmazott lapunk kérdésére Szabó József, a Hunguest Hotels Hungary értékesítési vezetője, aki arra számít, hogy az egymáshoz idén viszonylag közel eső háromnapos ünnepek miatt a megszokott teltház helyett 80 százalékos kihasználtság várja a ezen a hétvégén látogatókat.

Az utazási kedvre ráadásul jócskán rányomja a bélyegét az időjárás is – számolt be lapunknak Pajor Mariann, a StartUtazás utazási iroda marketingvezetője. Ez a hét elején tapasztalt felmelegedés miatt akár azt is jelenthetné, hogy sokan már akkor elkötelezték magukat hétvégére, ám a szakemberek szerint egyre kevesebb idő telik el a foglalás és az utazás között. A dinamikusan fejlődő turizmus, a vendégekért vívott egyre erősebb paci küzdelem egyik következménye, hogy gyakorlatilag sohasem késő az indulás mellett dönteni. Sokan pénteken döntik el, leginkább az időjárás hatására, hogy nekivágjanak-e a hétvégén vagy sem.

Árak itthon és külföldön

Bár ahány vendég annyi szokás, hazánkban továbbra is a wellness a nyerő. A tavasz különösen kedvez az ilyen típusú szállodáknak, hiszen még nincs annyira meleg, hogy kiüljön az ember a tó partjára, a természetesség és a természet közelsége azonban sokaknak, akár sok pénzt is megér. Noha az ünnepek alkalmával többnyire az árak is emelkednek, a gyógyfürdő és wellness-szállodák népszerűsége töretlen. Egy kétágyas szoba félpanzióval egy éjszakára 20-25 ezer forint körül mozog, ám a hotelek többsége számtalan extrával várja a látogatókat. Családi programok, és fedett légterű szórakozási lehetőségek garmadájával igyekeznek enyhíteni az időjárás szeszélyeiből adódó kényelmetlenségeket.

Lehetőség persze bőven akad azok számára is, akik inkább külföldre utaznak. Egyéni utazással a szomszédos országok nagyobb városaiban, például Prágában vagy Bécsben akár már 10-20 ezer forintért el lehet tölteni egy hosszú hétvégét. Aki azonban kicsit távolabbra menne repülővel, és kicsit többet szeretne látni a városból annak fejenként legalább 50 ezer forintra van szüksége, de jócskán találni 100 ezer forintot nem is kevéssel meghaladó ajánlatot is a lehetőségek között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik