Élet-Stílus

Egy év múlva elkészül Etyekwood

Egy év múlva kész lehet a 35 milliárd forintból felépülő etyeki filmstúdió – jelezte Andy Vajna. A 15 hektáros területen az eredeti tervek szerint hat stúdiót építenek fel, amelyek közül az egyik a világ legnagyobb, futballpálya-méretű műterme lesz – írja a Világgazdaság.

A magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara előtt mondott beszédében a magyar származású hollywoodi producer, aki Demján Sándorral, a TriGránit Rt. elnökével finanszírozza az építkezést elmondta: az adókedvezményeknek is köszönhetően Magyarország a világ egyik legvonzóbb filmes központjává válhat a jövőben, de ehhez a mostaninál is kedvezőbb feltételeket kell biztosítania az itthoni környezetnek.

Magyarországról egyelőre nem lehet elmondani, hogy filmbarát lenne, amíg ugyanis Hollywoodban azonnal megkapják az engedélyeket a forgatáshoz a készítők, addig Budapesten az olyan dollármilliókat költő producereknek, mint Steven Spielbergnek vagy neki, hálásnak kell lenniük az önkormányzatoknak, a kerületeknek, ha végül sikerül beszerezni a különféle papírokat. Márpedig egy-egy filmalkotás készítői 13-14 millió dollárt hagynak itt a néhány hetes forgatás során, miközben több ezer állást is teremtenek – tette hozzá Andy Vajna, akinek a nevéhez több kasszasiker fűződik, jelenleg pedig hazánkban forgatja új, az 56-os forradalomról szóló, Szabadság, szerelem című alkotását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik