Élet-Stílus

Bill Gates beszállt a bioüzemanyag-üzletbe

Bill Gates 25,5 százalékos részesedést vásárolt a bioüzemanyagot gyártó amerikai Pacific Ethanol cégben.

A Microsoft alapítójának befektetési cége, a Cascade 84 millió dollárt fizetett az 5,25 millió Pacific Ethanol-részvényért. Az amerikai vállalat szinte teljes egészében kukoricából állít elő környezetbarát üzemanyagot, etanolt.

A világ második legnagyobb termelőjének számító Egyesült Államok tavalyi termelése 250 ezer tonna volt. A bioüzemanyagok előállítása két fő módon történhet: a biodízel olajos magvakból származik, melyet később dízelolajjal elegyítenek; az etanol cukorrépából vagy gabonából készül, és benzinnel keverik. Az Egyesült Államok, ahol a gépkocsik döntő többsége benzines, inkább az etanol előállítására koncentrál, ebben is második a világon – Brazília mögött.

Az Európai Unió biodízel-termelése 2005-ben 65 százalékkal 3,2 millió tonnára növekedett, és így a gazdasági közösség lett a „zöld üzemanyag” legnagyobb termelője a világon. Az Európai Biodízel Tanács (European Biodiesel Board – EBB) közlése szerint az emelkedés idén is folytatódhat, a kapacitások várhatóan elérik majd a 6,07 millió tonnát a 25 tagú unióban.

Az EU-n belül Németország maradt a legnagyobb biodízelgyártó, termelése tavaly 1,6 millió tonna volt; Franciaországban 492 ezer tonna, Olaszországban 396 ezer tonna biodízelt állítottak elő. Az új tagállamok közül Csehországban 133 ezer tonna, Lengyelországban 100 ezer tonna biodízelt termeltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik