Élet-Stílus

Terjed Afrikában a madárkór

Első alkalommal mutatták ki a madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát Elefántcsontparton háziszárnyasokban és vadmadarakban – közölte szerdán az Állategészségügyi Világszervezet (OIE).

A párizsi székhelyű szervezetet előző nap értesítették az elefántcsontparti hatóságok a madárinfluenzás fertőzésekről. Tájékoztatásuk szerint a betegséget Abidjánban észlelték tyúkoknál, kacsáknál és egy karvalynál.

A madárinfluenzás eseteket Elefántcsontparton megerősítette a központi állategészségügyi laboratórium illetve az ottani Pasteur Intézet. A hatóságok mintákat küldtek OIE olaszországi laboratóriumába is, amely hamarosan megküldi a vizsgálat eredményét.

Az Állategészségügyi Világszervezet közleménye szerint Elefántcsontparton az érintett területen karantént rendeltek el, a területet megfigyelik, a fertőzött övezetet fertőtlenítik, illetve más intézkedéseket is elrendeltek a járvány megakadályozására.

Nigéria, Burkina Faso, Kamerun, Egyiptom és Niger után Elefántcsontpart a hatodik afrikai ország, ahol a madárinfluenza H5N1-es altípusát kimutatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik