Élet-Stílus

Szállodák, sportpályák épülnek a Hajógyári-szigeten

admin
admin

2006. 04. 27. 17:30

Zöld utat adott a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén az óbudai önkormányzat Hajógyári szigetre vonatkozó szabályozási tervének. Ezzel megvalósulhat a mintegy 400 milliárd forint összértékű magánbefektetői beruházás.

A Hajógyári sziget déli részén, az egykori gyár területén a beruházó hét szállodát, valamint konferenciaközpontot, négy apartmanhotelt, kaszinót, welneszközpontot valamint sportpályákat építhet. A programban a beruházó 14,5 milliárd forint értékű közcélú fejlesztést is vállalt, így a többi közt árvízvédelmi létesítményeket épít, és elvégezteti a Hadrianus palota régészeti feltárását. Az infrastrukturális beruházás során közlekedési fejlesztéseket is végrehajtanak: autóutat, állomásokat, bicikliutat, valamint olimpiai kajak- és kenupályát is kialakítanak.

Sammy S. Smucha, a beruházási projekt ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a befektetést 30-30 százalékos arányban a Magyar Külkereskedelmi Bank, a Plaza Centers és az Óbuda Holding Kft. valósítja meg. A beruházás értékének 10 százalékát az ügyvezető magánbefektetése adja. Az engedélyeztetés még tart, a tervek szerint az építkezést 2007-ben kezdik meg és 2012-ben egyszerre adják át a teljes központot – ismertette az ügyvezető hozzátéve, hogy a fejlesztéssel több tízezer embernek teremtenek munkalehetőséget.

A fejlesztés nem érinti a nyaranta megrendezett “diáksziget” területét.

A Plaza Centers 100 százalékos tulajdonában álló Ercorner Kft. 2003-ban nyerte meg a Hajógyári Sziget Vagyonkezelő Kft. üzletrészének értékesítésére kiírt privatizációs pályázatot. A társaság a 66,79 százalékos üzletrészért 4,6 milliárd forintot fizetett. A Plaza Centers Magyarországon az elmúlt nyolc évben 1,2-1,3 milliárd eurót fektetett be, ami az országba érkezett összes külföldi tőke 2-3 százaléka. A társaság Magyarországon, Lengyelországban és a Cseh Köztársaságban összesen 20 plázát épített eddig.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.