Élet-Stílus

A jelszóvadászat nemzetközivé válik

Világszerte növekszik az adatlopások száma. A csalók egyre többféle trükköt vetnek be a banki ügyfelek adatainak megszerzésére, az adathalászok már Európa legtöbb országában gondokat okoznak.

Az adathalászok eddigi fő célpontjai az angol nyelvű internetfelhasználók voltak. Egy biztonsági cég – az RSA – szerint az angol, az amerikai, a kanadai és az ausztrál felhasználók szenvedték el eddig a legtöbb adathalász-akciót. A világ mintegy 70 országban, körülbelül 10 000 esetben próbálkoztak meg a csalók jelszavak, bankkártyaszámok és egyéb adatok megszerzésével.

A RSA biztonsági központja – a Security Anti-Fraud Command Centre – azonban arra figyelmeztet, hogy a csalók egyre több nyelven készítenek elő adathalász támadásokat. Nincsenek már biztonságban a német, francia és spanyol, olasz felhasználók sem, hiszen egyre többször célozzák meg őket is az internetes csalók.

A tanulmány szerint egyre kifinomultabbak a támadások, például egyes esetekben a megtévesztő e-maileket azzal igyekeznek hitelesnek feltüntetni a csalók, hogy a megcélzott felhasználók helyi dialektusát használják. A RSA szakértői találtak Spanyolországban katalán adatlopó levelet, amely egyértelműen mutatja, hogy finomodnak a phishing módszerei.

Az RSA szerint az elsődleges jelszóvadászok célpontjai továbbra is az angol nyelven kommunikálók maradnak, de az európai internet-hozzáférések számának növekedésével párhuzamosan egyre többször válnak majd célponttá a kisebb országok internetezői.

Ez a tendencia nemcsak Európára, de Ázsia gyorsan fejlődő országaira is vonatkozik. Az adathalászok így egyre többször próbálkoznak majd olyan anyanyelvű felhasználóknál, ahol még kevésbé ismertek az adathalász módszerek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik