Élet-Stílus

Hazánk is a földmegfigyelő rendszer tagja lett

A megfigyelőrendszer többek között a természeti csapások előrejelzésére szolgál, így a tagsággal együtt olyan globális információkhoz juthatunk, amelyek segíthetik az árvizeink megelőzését.

A Földünk egészére kiterjedő GEOSS-programnak köszönhetően megbízhatóbbá válik a szárazföldi, biológiai, légköri és óceáni eredetű természeti csapások előrejelzése, de mélyebben megismerhetjük a lassabban lezajló, sok évre kiterjedő globális változásokat is. Könnyebbé válik a katasztrófák (pl. árvizek, szökőár) kivédése, illetve következményeik enyhítése.

Hatékony lépéseket tesz lehetővé az egészségüggyel összefüggő világproblémák leküzdése terén is, sőt, az energia- és vízgazdálkodás növekvő globális problémáinak megoldásához szükséges információ közkinccsé válik. Mindezekkel együttesen megnő az esélyünk az ember okozta klímaváltozás fenyegető veszélyeinek megfelelő kezelésére. Hatékonyabb információs alapokra helyezhető a mezőgazdasági termelés, valamint a szárazföldi és tengeri ökoszisztémák, és ezekkel együtt a biológiai sokféleség védelme.

A feladatok harmonizálása és az eredmények valódi integrált hasznosítása érdekében elindult a „Globális Földmegfigyelő Rendszerek Rendszere” program, az ún. GEOSS (Global Earth Observation System of System). A program végrehajtásában részt vevő államok és szervezetek közössége az ún. Földmegfigyelési Csoport (Group of Earth Observation) – röviden GEO –, amelyhez 2006. április 21-én Magyarország is csatlakozott.

A Kárpát-medence a Föld egyik legérzékenyebb térsége az árvízveszély, belvizek és aszályok tekintetében. Felszíni vizeink több mint 90 százaléka határainkon túlról érkezik. GEO-tagságunkkal olyan – nem csupán regionális, hanem szélesebb körben gyűjtött – globális információkhoz jut hazánk, amely csökkentheti kiszolgáltatottságunkat többek között a fenti területeken is.

GEO-tagságunkkal Magyarország nem csupán gyorsan jut hozzá az országunkat érintő vizsgálati eredményekhez, hanem akár speciális vizsgálatokat is kezdeményezhet, amelyek elősegítik egyes hazai szakterületek tudományos fejlődését is. A szerteágazó koordinációt kormányzati szinten az Informatikai és Hírközlési Minisztérium látja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik