Élet-Stílus

Három év múlva az autók önműködően riasztják a 112-t?

Az Európai Parlament szerint 2009 végétől az unióban minden új gyártású járművet el kellene látni egy olyan készülékkel, amely baleset esetén vészjelzést adna le a legközelebbi vészhívó központba.

2009-re épülne ki teljesen az eSegélyhívó elnevezésű vészjelző rendszer, amely a tervek szerint évente akár 2500 ember életét is megmenthetné Európában – áll az EP Sajtószolgálata közleményében. (Az unióban jelenleg évente 43 ezer ember hal meg közlekedési balesetek következtében.) A segélyhívó csökkenthetné a maradandó sérülések számát, évi 26 milliárd euróval mérsékelhetné a közúti közlekedés során keletkezett károkat, és a városokban 40, vidéken pedig 50 százalékkal rövidebb idő alatt részesülhetnének ellátásban a balesetet szenvedők.

Az eSegélyhívó rendszer a 112-es és az E112-es hívószámon alapul. Az utóbbi műholdas kapcsolat segítségével képes a baleset helyének azonnali meghatározására. A parlament azt javasolja, hogy az eSegélyhívó kiépítését hangolják össze az európai műholdas helymeghatározó rendszer, a Galileo üzembe helyezésével. Ez 2010-re várható.

A képviselők arra szólítják fel a tagállamokat, hogy ösztönözzék a 112-es hívószám használatát, és tegyenek meg mindent az E112-es segélyhívó elterjesztése érdekében.

A jelentés szerint Magyarország – amellett, hogy a többi tagállamhoz hasonlóan már használja a 112-es számot – lépéseket tett az eSegélyhívó bevezetésére is. Az eSegélyhívó egyetértési nyilatkozatot viszont egyelőre csak Ciprus, Finnország, Görögország, Litvánia, Olaszország, Svédország és Szlovénia írta alá, további négy tagállam – Csehország, Dánia, Hollandia és Németország – pedig megkezdte ezt az eljárást. Az EP a többi országtól is ezt várja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik