Élet-Stílus

Bozóki is bekapcsolódik a kultúrák közötti párbeszédbe

Április 27-28-án Granadában rendezik az európai kulturális miniszterek találkozóját. Az eseményen felszólal Bozóki András kulturális miniszter, valamint Tarróssy István, a Pécs 2010 programiroda vezetője ismerteti az Európa Kulturális Fővárosa 2010 projektet.

A tavaly novemberben Budapesten „Befogadó Európa? Látóhatár 2020” címmel megrende-zett nagysikerű kulturális konferencia és kulturális miniszteri találkozót követően most a spanyolországi Granada ad otthont a soron következő, „Europe for intercultural dialogue” címet viselő kulturális konferenciának.

A kétnapos granadai konferencia a 2004 novemberében Berlinben, 2005 májusában Párizsban, valamint a 2005. novemberében Budapesten megrendezett nemzetközi kulturális tanácskozások sorába illeszkedik. A spanyolországi rendezvény fő témája a kultúrák közötti párbeszéd, ezen belül az euromediterrán kontextusban, illetve az EU és Latin-Amerika/Karib térség között folytatott kulturális dialógus. Tárgyalni kívánja emellett az alapítványok, egyesületek, civil szervezetek, régiók és helyi testületek szerepét a kultúrák közötti párbeszéd kibontakoztatásában. A szekciókkal párhuzamosan zajlanak majd a miniszterek zártkörű munkaülései, amelyek eredményeként Nyilatkozatot fogadnak el.

A granadai konferencia az Európai Bizottság által javasolt Kultúrák közötti Párbeszéd Európai Éve 2008 akció előkészítését is szolgálja. Az Európai Parlament és a Tanács határozati javaslata a Kultúrák közötti Párbeszéd Európai Éve (2008) létrehozásáról a Kulturális Miniszterek 2006. május 18-i ülésén várhatóan napirendre kerül, s arról a tagállamok politikai egyetértésre juthatnak. Az Európai Bizottság a kulturális tanácsi munkacsoport (CAC) április 12-i ülésén ismertette a 2008-as évre való felkészülés menetrendjét, amely egy ún. mobilizációs tevékenységből (2006-2007) és egy implementációs időszakból (2006-2008. december) áll majd.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma az elmúlt héten, 2006. április 21-én Euromed Információs Napot rendezett „A Földközi-tenger: híd, ami összeköt” címmel, mely rendezvény az euro-mediterrán együttműködésről kívánt tájékoztatást adni a szélesebb közönség és a média számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik