Élet-Stílus

Andy Vajna: Magyarország még nem filmbarát

Magyarország a világ egyik legizgalmasabb, legvonzóbb filmes központjává válhat, de ehhez filmbaráttá kell válnia - mondta Andy Vajna producer az Amerikai Kereskedelmi Kamara csütörtöki üzleti fórumán.

A kamara vendégelőadója szerint Magyarországról egyelőre nem lehet elmondani, hogy filmbarát lenne. Példaként említette: Hollywoodban egy film forgatásához azonnal megkapják az engedélyt, mert a hatóságok tudják, ez az üzlet az ő érdekeiket is szolgálja, ezért biztosítják a feltételeket, s a szükséges forgalomkorlátozást. Budapesten viszont az olyan producereknek, mint Steven Spielberg vagy ő, akik dollármilliókat költenek el egy film forgatásakor, hálásnak kell lenniük az önkormányzatoknak, a kerületeknek azért, hogy megkapják a különféle engedélyeket.

Az 56-os forradalomról most készülő filmje kapcsán viszont nagy segítőkészséget tapasztalt – hangsúlyozta. A Szabadság, szerelem című – magyar stábbal, magyar színészekkel és magyar helyszíneken készülő – játékfilm forgatása márciusban kezdődött. A film a magyar férfi vízilabda-válogatottnak az 1956-os melbourne-i olimpia elődöntőjében a szovjetek ellen aratott legendás győzelméről szól, s egyszerre idézi fel ’56 októberének politikai környezetét és a magyar sport állandó sikerágának fényes pillanatát. A díszbemutatót a forradalom ötvenedik évfordulójára, 2006. október 23-ra tervezik.

Andy Vajna 1956-ban, 12 évesen vándorolt ki az Egyesült Államokba, éppen a melbourne-i szovjet-magyar meccs napján, december 6-án hagyta el az országot. A producer, akinek olyan kasszasikerek fűződnek a nevéhez, mint a Rambo-filmek, a Total Recall – Az emlékmás, a Nixon, az Evita és a Terminátor harmadik része, azt mondta: eddig ennek a filmjének akadt a legtöbb kritikusa, bár még el sem készült.

Azt mondta, egy fiatalokról és elsősorban fiataloknak szóló szórakoztató filmet készítenek, amelyben érzelmi módon közelítik meg a témát, nem a politika felől. Azt kívánják érzékeltetni, hogyan befolyásolta az ifjúság életét a forradalom.

“Azt szeretném, ha ez a film és üzenete eljutna a fiatalokhoz, akik büszkék lehetnének hazájuk történelmére” – mondta, a sikeres filmgyártás egyik legfőbb titkának az érzelmi nyitottságot nevezve.

A magyar filmipart értékelve arról beszélt: Magyarországon nagyon erős filmgyártó iskola létezik, hiányoznak viszont a jó forgatókönyvírók, akik pedig ennek az üzletnek az alapját adják. Megjegyezte: a majdani etyeki filmstúdióban, amelyet Demján Sándorral közösen hoznak létre, ilyen tanfolyamokat is indítanak. Mint az Amerikai Kereskedelmi Kamara meghívójában szerepelt, a világ legnagyobb, Korda Sándor nevét viselő filmstúdiójának építése a közeljövőben elkezdődik, az 50 ezer négyzetméteres komplexum létesítéséhez már minden engedély rendelkezésre áll.

Demján Sándor üzletember Budapest közeli saját birtokán, Andy Vajnával közös vállalkozásban építi fel 15 hektáron, 35 milliárd forintos költséggel a filmstúdiót, a beruházást tervező építész Finta József.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik