Élet-Stílus

Online asztmatájékoztatási program indul

Az asztma gyakorisága évtizedenként mintegy 50%-kal növekszik, és az asztma okozta halálozás világszerte több mint 180 000 fő évente. Május 2-án az Asztma Világnapján egy új, innovatív online tájékoztatási program indul az Asztma Világnap eseményeinek támogatására.

Az asztma krónikus tüdőbetegség, amelyet a légutak gyulladása idéz elő, és a légutak beszűküléséhez vezet bizonyos hatásokra reagálva. Különböző tünetek jellemzik, köztük a zihálás, köhögés és a légutak beszűkülése, ami légszomjat okoz, és életveszélyes lehet.

Az asztma előfordulása akárcsak a világon mindenhol, Magyarországon is rohamosan emelkedik. Az ÁNTSZ adatai szerint a regisztrált asztmások száma 2,5-szer több volt 2001-ben, mint 1990-ben. A mai betegszámot 200 ezer körülire becsülik, azonban ez a szám a következő években fokozatosan tovább emelkedhet.

Az asztma gyakoriságának oka, hasonlóan a többi allergiás betegséghez, teljes egészében még nem tisztázott. Biztos, hogy fontos kóroki szerepet játszanak a civilizációs szennyezések, a „városi” életmód.

Az ALTANA Pharma egy új, innovatív online tájékoztatási programot indít az Asztma Világnap eseményeinek támogatására. Ennek során arra törekszik, hogy az egész világon hozzájáruljon az asztma jobb megismertetéséhez a betegek, egészségügyi szakemberek és a teljes nyilvánosság körében.

A honlap látogatói tájékoztatást kapnak az asztmáról, a kezelési lehetőségekről, a megfelelő kezelésről, és a világszerte tapasztalt kielégítetlen szükségletekről.

Az asztma pontos oka ismeretlen. Tudjuk azonban, hogy az öröklés és a környezeti tényezők, mint például az allergének jelenléte, a környezeti szennyezés, a dohányfüst, kipufogó gázok, ipari gázok, fontos szerepet játszanak benne. Sajnos a civilizáció terjedésével párhuzamosan az asztmás betegek száma is emelkedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik