Élet-Stílus

Hangsúlyosabb környezetvédelmet várnak a zöldek

admin
admin

2006. 04. 26. 11:16

A környezetvédelem kormányon belüli súlyának növekedését, a fenntartható fejlődés szempontjainak fokozódó figyelembevételét várják az új kormánytól a nyilatkozó zöldszervezetek.

Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója szerint szakítani kell azzal a szemlélettel, hogy az aktuális kormányok a kabineten belül a környezetvédelmi tárca felállításával letudják a környezetvédelmi szempontok képviseletét. A zöldszemléletnek az összes tárcánál meg kell jelennie, az ökológiai érdekek képviseletének át kell hatnia az egész kormányzati munkát – emelte ki az igazgató.

Schiffer András, a Védegylet munkatársa nehezményezte, hogy a választási kampányban egyik országgyűlésben mandátumot szerző párt részéről sem hangzottak el környezetvédelmi elképzelések.

Schmuck Erzsébet, a Pro Natura-díjas Magyar Természetvédők Szövetségének társelnöke a környezet ügyének felértékelődése szempontjából sürgetőnek tartja, hogy végre készüljön el az Európai Unió által is szorgalmazott nemzeti fenntarthatósági stratégia. Ez a dokumentum jelenthetné a készülő kormányprogram vezérfonalát – jegyezte meg a társelnök. Utalt arra, hogy 2007 és 2013 között nagyságrendekkel megnőnek a fejlesztésekre fordítható források az Európai Unió szerepvállalásának köszönhetően.

Azonnali intézkedésekre van szükség

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke arról beszélt, hogy az államháztartási hiány csökkentése miatt egyre gyakrabban emlegetett megszorítások ne az ország stratégiai fontosságú területeit érjék, hanem inkább a környezetre káros állami kiadásokból faragjanak le.

Mózes Szabina, a Greenpeace Magyarország szóvivője a klímaváltozás miatt egyre szeszélyesebbé váló időjárási események kapcsán vár azonnali intézkedéseket a kormánytól. Márkus Ferenc szerint az lenne a legésszerűbb, ha az árvíz, a belvíz és az aszály által okozott károk minimalizálása érdekében a kormányzati gondolkozásban hangsúlyosabbá válna a mindhárom problémakört együttesen érintő, integrált szemlélet. Mózes Szabina leszögezte azt is, hogy a kabinetnek törekednie kell a megújuló energiaforrások elterjedésének elősegítésére és a genetikailag módosított növények köztermesztési tilalmának fenntartására.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.