Élet-Stílus

Fordulat következhet a Microsoft-perben

A meghallgatások új fordulójában a redmondi cég myilvánosságra hozta, hogy a Media player nélküli Wimdows XP eladások gyakorlatilag elenyészőek. Az ügyvédek azzal érvelnak, hogy a cég üzleti érdekeit sértik a korlátozások.

Ellentámadásba fordult a Microsoft-per. Elképzelhető, hogy a cég jogászai azután, hogy mindenben együttműködőnek mutatták a szoftvercéget, most úgy igyekszenek kibújni a piaci helyzettel való visszaélés vádja alól, hogy bebizonyítják, veszteséget okoz a cégnek az ellene hozott EU-döntés.

A keddi meghallgatáson azt bizonygatták Bill Gates vállalatának védői, hogy nem nyithatják meg mindenki előtt a fejlesztési dokumentációt, mivel a konkurens vállalatok sem osztják meg velük fejlesztési dokumentációikat. A bíróság továbbra is azt feltételezi, hogy a Microsoft csak az időt húzza a kérdésben, és láthatóan kitart az álláspontja mellett.

A Microsoft ügyvédei persze tovább küzdenek a kilátásba helyezett büntetés ellen is, de az újabb, öt napon át tartó forduló az Európai Bíróságon az innováció kérdése körül összpontosul majd.

Többek között arról esik majd szó, hogy a Microsoft valóban visszaélt-e piaci helyzetével, és mennyiben támogatta az innovációt saját dokumentációjának megnyitásával. A vállalat természetesen kitart álláspontja mellett, és szeretné visszavonatni, vagy legalábbis mérsékelni a kiszabott tetemes pénzbírságot.

Ennek érdekében jogászok, technikai szakértők és tanácsadók egész hadseregét mozgósították, amely reményeik szerint elegendő lesz a 13 bíró meggyőzésére. „A kérdés az, hogy a vállalatok fejleszthetik-e saját termékeiket új komponensek hozzáadásával, illetve hogy a sikeres cégek kötelesek-e megosztani értékes intellektuális tulajdonukat a konkurenciával” – vélte a Microsoft a héten kiadott közleményben. Az Európai Bizottság azonban szintén tartja magát eddigi véleményéhez, miszerint megalapozott volt a trösztellenes döntés és a csaknem félmillió eurós büntetés.

A kifogásolt EU-szabályozás a Microsoft részére egyértelmű hatrányokat okoz operációs rendszerének forgalmazásában. A nyilvánosságra került adatok szerint az eladások mintegy 0,005-ét tette ki a butított operációs rendszer értékesítése. Tehát a Windows Media Player nélkül forgalomba hozott XP-ből olyan kevés fogyott, hogy a jogászok most azt próbálják meg a 13 bíróval megértetni, hogy az alacsony értékesítés nem használ a versenynek, sőt hátrányos helyzetbe hozza a Microsoftot vetélytársaival szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik