Élet-Stílus

Féljünk a diszkontkutaktól?

Sokak tartanak attól, hogy a diszkontbenzinkutakon kétes minőségű üzemanyagot kapnak. Körbejártunk több olcsónak ismert kutat, és több jó, mint rossz tapasztalatot szereztünk.

Alaposan rátiport a nagy olajtársaságok tyúkszemére több hipermarketlánc. Az egyes Auchan, Cora, Metro és Tesco nagyáruházak mellé felhúzott töltőállomások jutányosabb üzemanyagárakkal csábítják magukhoz az autósokat.

A jól bejáratott társaságok a nyers árharc helyett kénytelenek a szolgáltatások minőségével versenyezni, ami jóval nehezebb feladat, mint olcsósággal vonzani az autósokat.

Konténeres világ

Mi április 24-én álltunk be benzinért az olcsóbbnak tartott hálózatok egy-egy kútjára. Kiszolgálás legtöbbször nincs, az önkiszolgáló töltőállomások közül a Tescóé emlékeztetett leginkább a megszokott benzinkutakra, mert nem konténerben kellett fizetni.

Egyetlen helyen nem sikerült bankkártyával fizetni, a Klub Petrol Vágóhíd utcai töltőállomásán, az összes egyéb benzinkútnál volt bankkártya-elfogadás. A legbarátságtalanabb módon az elsőnek felkeresett Auchannál hagytuk ott a pénzünket Dunakeszin. Rutintalanként tankolás után gyalog sétáltam a konténerhez fizetni, mint az előttem lévő autós. A többiek autóval állnak sorba.

Ennél rosszabb, hogy alig láttam és hallottam a pénztáros hölgyet, aki egy tálcán berántotta magához a bankkártyámat, amit nem szívesen engedek ki a látómezőmből. Az összes benzinkútnál jóval emberibb volt a kiszolgálás, mert nem voltunk szabályosan elfalazva attól az embertől, akivel szót kell értenünk, mondjuk egy bonyolultabb cégnév bediktálásakor. Ráadásul az Auchan itteni árai nem hatottak meg bennünket.

Következő állomásunk a Klub Petrol, Vágóhíd utca. Lepusztult környezetben tankoltunk, viszont nagyon barátságos volt a személyzet. Kellemesen elbeszélgettünk a Focus ST-ről, lefutottuk az erős autókkal megszokott köröket.

Értékeltük azt, ahogy a szerény hardverből igényes takarítással kihozták a maximumot. Itt feltűnt több különbség a menő benzinkutakhoz képest. A diszkontkutak egy része nem tart nyitva 24 órában, és adott esetben csak 95-ös benzin és gázolaj kapható, 98-as nem.


Féljünk a diszkontkutaktól? 1

Nem tankoltunk kimondottan olcsón a dunakeszi Auchan-kúton (vezess.hu)

Metro a legolcsóbb, de csak kártyával

Alacsony üzemanyagárban mégsem az Autóklubhoz kötődő hálózat, hanem a Metro vitte el a pálmát. Felmérésünk idején Metro-kártya birtokosaként itt juthattunk a legolcsóbban üzemanyaghoz. Tankolni kártya nélkül is lehet, csak drágábban. A többi áruházi benzinkúthoz hasonlóan a Metro-kút szerény polcain is a „benti” árakon kaphatók a termékek a kasszakonténerben. Ami az autózáshoz kell, az van, mást nem tartanak. Érdeklődésünkre elárulják, hogy Szlovákiából érkezik az üzemanyag, ők tehát nem a Moltól szerzik be. Máshol az üzemanyag forrását nemigen lehet megtudni, de legtöbb helyen a Mol lehet a fő beszállító.

Egy törzsvásárló lelkesen meséli, hogy a Metro-benzinnel a kétliteres Mondeója 12 helyett csak 11 litert fogyaszt városban, tehát ne tartsunk tőle. A diszkontkutakkal szemben ugyanis sokakban van félelem. A befutott olajtársaságok hangsúlyozzák, hogy üzemanyag és üzemanyag között óriási a különbség, és a nyers benzin/gázolaj az általuk végzett adalékolással többet nyújt. Az olajcégek állítják, hogy a diszkontkutak azért is tudnak olcsóbbak lenni, mert a benzinből kispórolják a lerakódások ellen védő, a kopásállóságot javító drága adalékanyagokat. A dízelekben a dermedésgátlás nem egyenértékű szerintük, ezért a modern dízeleket és a fejlett, netán közvetlen befecskendezéses benzinmotorokat ők semmiképp nem etetnék fapados üzemanyaggal.


Féljünk a diszkontkutaktól? 2

Olcsó árak, lepusztult környezet és barátságos személyzet a Klub Petrolnál

Megéri párszáz forintért?

Úgy tűnik, hogy ezt sokan másként gondolják. A napos hétfő délután tankoló autók között több szinte új autót láttunk, nem egy korszerű turbódízel vagy turbós benzines várt a jutányosabb nedűre. A Tesco-töltőállomásokon van bőven kútfej, időnként mégis sor alakul ki, mert olyan sokan jönnek. Láttunk itt dízel Skoda Superbét és más friss autókat is, de a derékhadat az idősebb kocsik adták, az autópark összetételéhez illően.

50 literes tankolással számolva az árkülönbség legfeljebb 500-600 forint egy igen alacsony és egy az átlagnál magasabb árakkal dolgozó kút között, de ez sokszor inkább csak 200-250 forint. Nem egészen egy liter megspórolásáért nyilván nem érdemes elautózni egy diszkontkúthoz, de a dolog nem így működik. Az emberek tódulnak teletömni a bevásárlókocsikat, sokaknak tehát nem kell külön utazniuk a tankolásért a hipermarketekbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik