Élet-Stílus

Európa legnagyobb zöldberuházása Csepelen

admin
admin

2006. 04. 26. 11:35

A csepeli szigetcsúcson épül a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep (BKSzT), ami megduplázza a főváros ilyen kapacitásait. 120 milliárd forintba kerül.

A tisztító a főváros kerületeinek csaknem felét fogja kiszolgálni. Víztisztító képessége meghaladja a jelenleg működő fővárosi telepek együttes teljesítményét: naponta 350 ezer köbméter szennyvizet fog ártalmatlanítani a fővárosban keletkező napi 600 ezer köbméterből, s ezzel a Dunába engedett, tisztított szennyvizek arányát Budapesten 92 százalékra emeli.
A fejlesztési tervek szerint a HÉV vonala és a Duna főága között elterülő telep egész területe zöldsáv lesz.

A zöldtetős, környezetükbe illeszkedő műtárgyakban alkalmazott technológia zárt rendszerű és teljes mértékben szagmentes lesz. Közvetlenül a telephez kapcsolódó beruházások egyike a bevezető közlekedési infrastruktúra, amely 2×1 sávos, 350 méter hosszú út; a Szabadkikötő út és a HÉV vonala alatt biztosít majd bejárást a telepre. A másik a terület árvízzel szembeni védettségét biztosító 1610 méteres gát.

A Csepel-sziget északi részén megépülő szennyvíztisztító kivitelezője a kétfordulós közbeszerzési pályázaton nyertes Csepel 2005 FH konzorcium. A főváros és a konzorcium között januárban megkötött szerződés a szennyvíztisztító telep tervezését, kivitelezését és 4 éves időtartamú működtetését foglalja magában, 63 milliárd forint (249 millió euró) összértékben.


A konzorcium vezetője a francia Degrémont S. A., tagjai az OTV France, a Hídépítő Rt. és az Alterra Kft. A próbaüzem 2009 júliusában kezdődik, az ígéretek szerint 2010 júliusában már teljes kapacitással működhet a telep, így – az ígéretek szerint – néhány éven belül újra tiszta lesz a Duna Budapestnél.

A beruházáshoz kapcsolódó többi fejlesztésre (köztük a budai főgyűjtőcsatorna, a szivattyútelepek, a Duna alatti átvezetések és az árvízvédelem feladataira) még idén kiírják a pályázatokat. A teljes ÉLŐDUNA beruházás összköltsége közel 120 milliárd forint, amelynek 65 százalékát az Európai Unió kohéziós alapja adja. A főváros a beruházási költségek 15 százalékát fedezi (ennek háromnegyedét EIB-hitelből), míg a központi költségvetés hozzájárulása 20 százalékos.

A technológia

A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep a fővárosi csatornázási projekt legnagyobb volumenű beruházása. A Csepel-sziget északi csúcsán épülő, 29 hektáron elterülő létesítmény maximális biológiai tisztítási kapacitása 525 ezer köbméter/nap. A biológiai tisztítási eljárás eleven iszapos technológia alkalmazásával történik a tisztítóműben. A négyfázisú folyamat első lépcsőjében az előtisztítás történik, amely 37500 köbméter/óra kapacitással eltávolítja a beérkező szennyvízből a homokot és az uszadékot. Az ezt követő előülepítés során a lebegő anyagokat távolítják el. Ennek maximális kapacitása 26250 köbméter/óra. Harmadik lépésben az eleven iszapos technológia alkalmazásával eltávolításra kerülnek az oldott szennyeződések.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.