Élet-Stílus

Egészpályás magyar kultúrletámadás Varsóban

admin
admin

2006. 04. 26. 17:34

Rég nem látott össztüzet zúdított Varsóra a Magyar Kulturális Intézet az elmúlt egy héten. Film és zene, zene és film – minden mennyiségben.

Az utóbbi két esztendő magyar filmterméséből válogathatott a fővárosi Muranów mozi közönsége: Szabó István és Pacskovszky József, Koltai Lajos és Mispál Attila, valamint más neves magyar rendezők alkotásai kerültek a programba. A ma befejeződő varsói filmbemutatók lényegében egy másfél hónapos országos – egészpályás letámadásos – akció, az V. Magyar Filmtavasz részét képezik. Lengyelország hét, komoly filmes hagyományokkal rendelkező nagyvárosában (Krakkó, Wroclaw, Poznan, Lódz, Torun, Lublin) ülhetnek be a mozikba március közepétől április végéig a magyar filmek kedvelői.

A filmekkel egy időben érkezett immáron sokadszor Varsóba Sebestyén Márta, Jandó Jenő és a Muzsikás együttes, akik a IX. Folkzenei Fesztiválon adták a gálaműsort. A Lengyel Rádió rendezte-szervezte, nagyszerűen beharangozott és élőben közvetített magyar Bartók-bemutató oly annyira felkeltette a zeneértő lengyelek érdeklődését, hogy a zsúfolásig megtelt koncertterem lépcsőin nem sok hely jutott volna az ügyeletes tűzoltónak sem. Művészeink így aztán nem csupán három alkalommal tettek eleget a vastaps állította követelménynek, hanem a koncertet követően egészen hajnalig muzsikáltak-énekeltek együtt a fesztivál lengyel győzteseivel a Rádió épületének öltöző folyosóján.

Kirobbanó sikert aratott az Esztenás együttes is, amely szintén az elmúlt hét végén lépett fel a varsói Királyi Várban a Visegrádi Négyek zenei találkozóján. És végül ne feledjük: Mészáros Márta rendezésében továbbra is nagy sikerrel játsszák heti három alkalommal Kálmán Imre Csárdáskirálynőjét a varsói Teatr Polskiban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.