Élet-Stílus

Szigorodik a műszaki vizsga

Az Európai Unió szabályozásához igazítja a gazdasági és közlekedési miniszter a műszaki vizsgáztatás rendjét. Nyár végétől integrált vizsgálat keretében ellenőrzik a gépjárműveket.

Augusztus elsejétől úgynevezett integrált vizsgálaton kell átesnie minden frissen üzembe helyezett gépkocsinak, pótkocsinak, illetve az időszakos vizsgán is bonyolultabb eljárásra lehet számítani.

Ez annyiban tér majd el a megszokottól, hogy a vizsgálat során nem csupán a gépkocsik, pótkocsik műszaki állapotát vizsgálják, hanem a jármű azonosító jeleinek ellenőrzésére, illetve azoknak a nyilvántartásban szereplő adataival történő összevetésére is sor kerül.

Időszakos műszaki vizsga esetében akkor nem lesz kötelező az újfajta vizsgálat, ha a vizsgáztatni kívánt gépkocsi korábban már átesett eredetiségvizsgálaton. Ekkor elegendő szemrevételezéssel ellenőrizni az azonosítókat.

Mentességet élvezhetnek az eredetiségvizsgálat dokumentálása alól azok, akik gépkocsijukat 1998. január 1. után helyezték üzembe, vagy 1999. július 12-e után vásárolták, és ez szerepel a forgalmi engedélyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik