Élet-Stílus

Pálinka fesztivál Boogie-val

Idén először rendezik meg a május 5. és 7. között a Városház téren a Budapesti Pálinka Fesztivált, amelynek célja, hogy felhívja egy igazi hungarikum, a pálinka egyedi értékeire a figyelmet.

Pálinkás koncertek


május 5., péntek:
Micheller Myrtill és zenekara (17.30)
Váczi Eszter Quartett (19.00)
Pély Barna Jazz (20.30)

május 6., szombat
Kozma Orsi és zenekara (17.30)
Someday Baby, Gál Csaba „Boogie”-val (19.00)
Jamie Winchester zenekara (20.30)

május 7. vasárnap
Kátai Tamás és Róka Szabolcs énekmondók (17.30)
Téka együttes egy pár táncossal (19.00)
Makám együttes (21.00)

Más országok kitűnő párlatai sem vetélkedhetnek az itthoni pálinka minőségével, ízével, előállítási technológiájának igényességével. A pálinka magában hordozza a gyümölcs zamatát és alkotójának ízlésvilágát, szakmaiságát. Fogyasztásakor tiszta, gyümölcsre jellemző, virágos, fűszeres illatok valamint karakteres, harmonikus és hosszantartó gyümölcsös ízek varázsolhatók elő.

A Magyar Pálinka Marketing Kht. által rendezett fesztiválon a közönség az őstermelők jeles italait kóstolhatják és vásárolhatják meg. A kilátogatók Magyarország több tájegységéről származó ital ízvilágával is megismerkedhetnek.

2002. július elseje óta – ekkortól hatályos a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó törvénye – pálinkának kizárólag a Magyarországon, teljes egészében gyümölcsből készült párlatot lehet nevezni, melynek következtében az Európai Unió elfogadta a pálinka név kizárólagos magyar használatát.

A pálinka megítélése és valódi értéke között óriási a különbség. Ennek oka, hogy 2002. július 1-je előtt minden kommersz szeszesitalt pálinkának lehetett nevezni. A fesztiválon termékeiket kizárólag őstermelők mutatják be, akik nagy szaktudással rendelkeznek, és közülük sokan a tavalyi évben megrendezett Közép-európai pálinkaversenyen (Destillata-Ausztria) kiemelkedő eredményeket értek el. Összességében 24 érmet söpörtek be a magyar termelők, mely egyértelműen azt bizonyítja, hogy a hazánkban előállított pálinka a nemzetközi igényeknek is maximálisan megfelel.

A Budapesti Pálinka Fesztivál célja, hogy a pálinkára, mint történelmi értékre felhívja a figyelmet, mivel a pálinka sok évszázados múltra tekint vissza a magyar gasztronómiában, készítését és fogyasztását több mint 500 éve írásos emlék őrzi. A pálinkafesztivál szervezőinek eltökélt szándéka az is, hogy a fogyasztásban élő tévhiteket eloszlassák, felhívják a figyelmet a minőségi és a kommersz italok közötti különbségre, és hogy elmozdítsák a mai fogyasztási szokásokat a minőségi magyar pálinka irányába.

Jó pálinkához elengedhetetlen az igényes zene. A fesztivál programjában jazz, pop és folk zenekarok egyaránt szerepelnek. Fellép többek között a Váczi Eszter Quartett, Pély Barna, Kozma Orsi és zenekara, Gál Csaba Boogie, a Téka és a Makám.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik