Élet-Stílus

Repcemalom épül a Duna-parton

Eredménnyel zárultak az alternatív energiaforrást előállító üzemekkel zajló bajai tárgyalások - írja a Petőfi Népe. Széll Péter polgármester bejelentette, hogy a Duna-parton 2,5 hektáros területet vásárolt egy cégtől a németországi Neckermann Zrt.

A vállalat, mely a vízi, vasúti és közúti szállítás lehetősége okán választotta Baját, nyolcmilliárd forintos beruházást tervez. Még idén felépülhet az a malom, mely alkalmas arra, hogy a repcéből olajat sajtoljon.

A félkész termékeket hajókon szállítják a német és osztrák üzemanyag-feldolgozókba. Második ütemben elkészülhet Baján a finomító is, így összesen körülbelül 80 ember juthat munkához a városban. Az üzemben évi 100 ezer tonna repcét dolgoznak föl jelen tervek szerint. A biodízelen kívül számos egyéb terméket is előállítanak majd.

Baja, illetve a kistérség mezőgazdasági vállalkozói is nyerhetnek a német cég betelepülésén. Ugyanis mintegy 30 ezer hektárnyi területen megtermelt repcét szeretnének feldolgozni a 35 milliós eurós beruházás révén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik