Élet-Stílus

Lehet pályázni a Kultúra Magyar Városa címért

A cím a városok által az előző 5 évben elért kulturális teljesítmény értékelésére, a fenntartható fejlesztéseket segítő programok elismerésére szolgál.

A kulturális tárca közleménye szerint a címre pályázni lehet, évente egy alkalommal, lakosságszám szerinti 3 kategóriában: 30 000 lakos feletti, 8000-30 000 lakosú illetve 8000 lakos alatti városok nevében.

A pályázóknál elsősorban a városok által eddig elért kulturális szintet értékeli a bíráló bizottság. Fontos szempont például a város adottságai, kulturális aktivitása, a városfejlesztési tervek kulturális elemei, a kulturális beruházások, a támogatások, a művészeti élet, közművelődés és közgyűjtemények helyzete, a kortárs művészet és kreatív ipar szerepe és teljesítményei, a város külső-belső kapcsolatai, kulturális turisztikai helyzetkép (pl. a fesztiválok, kulturális turisztikai programok), a turisztikai infrastruktúra megléte, állapota, a fenntartható fejlesztések, és az esélyegyenlőség.

A cím nyertesei használhatják az igazoló oklevelet a marketingben, kommunikációban, a városi önkormányzat intézményei és fesztiváljain, a pályázatok benyújtásánál. Használhatják a Kultúra Magyar Városa logoját és megkephatják a kiírók által felajánlott pénzjutalmat. Ennek összegéről a pályázat nem tesz említést.

2005-ben Kecskemét, Keszthely és Vasvár nyerte el a Kultúra Magyar Városa címet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik