Élet-Stílus

Folytatódik a Microsoft-EU vita

admin
admin

2006. 04. 24. 08:09

A várakozásoknak megfelelően hétfőn folytatódik az Európai Bizottság és a Microsoft jogi vitája, ahol eldőlhet a pénzbüntetés mértéke. A szoftvercég időközben az Autodeskkel közösen szabadalmi pert vesztett.

Amint arról két hete beszámoltunk, az újabb, öt napon át tartó forduló az Európai Elsőfokú Bíróságon az innováció kérdése körül összpontosul majd. Többek között arról esik majd szó, hogy a Microsoft valóban visszaélt-e piaci helyzetével, és mennyiben támogatta az innovációt saját dokumentációjának megnyitásával. A vállalat természetesen kitart álláspontja mellett, és szeretné visszavonatni, vagy legalábbis mérsékelni a kiszabott tetemes pénzbírságot.

Ennek érdekében jogászok, technikai szakértők és tanácsadók egész hadseregét mozgósították, amely reményeik szerint elegendő lesz a 13 bíró meggyőzésére. „A kérdés az, hogy a vállalatok fejleszthetik-e saját termékeiket új komponensek hozzáadásával, illetve hogy a sikeres cégek kötelesek-e megosztani értékes intellektuális tulajdonukat a konkurenciával” – vélte a Microsoft a héten kiadott közleményben. Az Európai Bizottság azonban szintén tartja magát eddigi véleményéhez, miszerint megalapozott volt a trösztellenes döntés és a csaknem félmillió eurós büntetés.

A szoftvercég eközben Texasban szabadalmi pert vesztett partnerével, az Autodeskkel közösen, miután a bíróság megalapozottnak találta z4 Technologies kérelmét. A beadvány szerint a két cég jogtalanul használt fel bizonyos aktiválási megoldásokat az Office és Windows XP, illetve az AutoCad szoftverekben. A Microsoft szerint erről szó sincs, mivel ők még jóval a z4 szabadalmának benyújtása előtt kidolgozták aktiválási technológiájukat. Ők éppen a kiscég eljárását kifogásolják, amely állítólag szándékosan tartott vissza információt a konkurens technológiák létezéséről, amikor benyújtotta szabadalmát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Hosszú Katinka megvédte az Eb-címét

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.