Élet-Stílus

Olcsó virtuális álomutazások kalandvágyóknak

Álom-álutazásokat szervez gyorsan gyarapodó számú ügyfelei számára a 2005 májusában alapított Perzsia Tours nevű moszkvai utazási iroda: ők egzotikus országokat járhatnak be, hogy lebarnulva, a távoli tájakról készült fotók garmadával térjenek haza, és beszámolóikkal elkábítsák kollégáikat.

A gyorsan fellendülő új turisztikai műfaj sajátossága, hogy helyben le lehet bonyolítani és töredékébe kerül csak az igazinak. Az utazási iroda 28 éves vezetője, Dmitrij Popov elmondta: havonta mintegy 30 ilyen virtuális vakációra fizetnek be náluk.

A méregdrága indiai, argentínai vagy brazíliai “igazi” utazás tényleges ára akár 800 ezer forintnak megfelelő összegnél kezdődne, a Perzsia Toursnál alig 100 ezer forintnyi summából lebonyolítható, és még utazni sem kell. “Nehéz kitűnni a munkában, nálunk mindenki őrülten hajt – mondta az AFP-nek a 23 éves Irina, aki menedzser szeretne lenni. – A főnököm él-hal a távoli utazásokért, akár Dél-Amerikába, sőt még Irakba is elutazik. Ezért aztán azzal hívtam fel magamra a figyelmet, hogy egyedül elutaztam Argentínába, amit persze a valóságban nem engedhettem meg magamnak.”

Irina novemberben bonyolította le az álutazást: az utazási iroda révén fürdőruhában lefényképeztette magát a “tengerparton”, és alapos tanfolyamot végzett, amelyen megtudhatta, hogyan élnek, milyenek az argentinok, melyek a legmenőbb Buenos Aires-i éttermek és diszkók, és számtalan apró részletet is megismerhetett négycsillagos szállodájáról.

“Egyetlen hét alatt többet megtudtam Argentínáról, mintha valóban ott jártam volna. Bejelentettem elutazásomat és nyugodtan felkerestem Moszkva közelében élő szüleimet, és persze szorgalmasan jártam a szoláriumba.” Két héttel később, arcán a dél-amerikai barnasággal, Irina visszaérkezett és számtalan izgalmas argentínai élményéről számolt be az irigykedő kollegáknak: hogyan táncolta a tangót, hogyan kell viselkedni a “macsó” argentin férfiakkal, néha – mesélte – már maga is elhitte az egészet. Azóta a főnök érdekesebb projektek kidolgozásába vonta be és ha jövőre felszabadul egy menedzseri állás, Irinának jó esélye van arra, hogy ő nyerje el a posztot.

A Perzsia Tour ügyfeleinek jelentős része szociális státuszát próbálja javítani az álutazásokkal. Egy nyugati cégnél dolgozó 28 éves moszkvai férfi még meg is sebezte a kezét, hogy hihetőbb legyen az amazoni piranhavadászatról szóló izgalmas beszámolója.

Akadnak azonban olyan álutazók is, akik csak alibit akarnak teremteni házasságon kívüli kiruccanásaikhoz. Az ügyfelek 80 százaléka férfi, akik közül többen a házasság előtt próbálnak még így álcázni egy utolsó kalandot. A 27 éves Andrej például közölte menyasszonyával, hogy egyiptomi szemináriumra utazik, valójában öt napot egy régi ismerősével töltött, akivel “feltétlenül találkoznia kellett”.

Az utazási iroda révén egyiptomi bizsukkal, a konferenciáról szóló öltönyös fotókkal tért “haza” és színes élménybeszámolót tartott, amely egyáltalán nem keltett gyanút párjában. Dmitrij Popov, felbuzdulva a sikeren, április végén egy emberét Brazíliába és Argentínába küldi, hogy friss részletekkel szolgálhasson a további álálomutazók számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik