Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Ramazzotti vagy Szex, hazugság, videó

Minden politikus arra buzdít bennünket péntek éjfélig, hogy menjünk el és válasszunk. Mi azt mondjuk, hogy válasszunk és menjünk el! Válasszunk az alábbi programokból és hajrá!

Pénteken azért menjünk el megnézni az ígéretes honi zenekarokat vagy Bozsik Yvettéket, mert még nincs kampánycsend. Szombaton azért mozduljunk ki az Eros Ramazzotti vagy akár a Szentpéteri Filharmónikusok koncertjére, mert úgyis kampánycsend van. Vasárnap pedig hallgassunk rég elfeledett űrrockot, úgyis sokan el fognak szállni… Ha mégsem hagynánk otthon a jól bevált karosszékünket, zseniális filmeket nézhetünk a tévében.
Az első kérdés mindig ugyanaz: menjek vagy maradjak?

Menjek…

április 21. péntek

…A38 Hajóra hazai üdvöskék koncertjére

Menjek vagy maradjak – Ramazzotti vagy Szex, hazugság, videó 1

Ha nem is Belmondo, de Czutor

Pénteken a CH.I.P, a Belmondo, és a Passage nyomja a hajógyomorban; jobbnál jobb zenekarok, még ha csak kevesen is hallotak róla. A CH.I.P 1998-ban alakult. Első rögzített dalai közül a Sufferchild felkerült a hazai reménységeket (többek között Yonderboit és Marcelt) felvonultató Budapest 2000 című válogatásalbumra. A dalhoz Antal Nimród forgatott dokumentarista klipet, ami túl jól sikerült: a hazai zenetévék egyes jelentekre hivatkozva nem is játszották le. (Az eredeti verzió a 2002-es Titanic Filmfesztiválon mutatkozhatott be.) 2004-ben Challenger in Pieces címmel elkészül a CH.I.P zenekar első önálló albuma, ami a Rádió Café hallgatóinak szavazata alapján Az év albuma címet is elnyerte, a Solitaire című szám pedig az előkelő második helyen – legjobb magyar dalként – végez a TOP 100-as listán. (Ezért már érdemes péntek este hajóra szállni.)
E mellett itt van a Belmondó is. Ha nem is a Jean-Paul, de a Czutor Zoltán (az egykori Nyers frontembere) alakította zenekar. Tavaly októberben adták első koncertjüket, azóta elkészült az első lemez is, amely nem olyan Nyers, több teret enged a billentyűk, a groove-ok és a scratchek modernebb zenei megjelenésének. (Pláne érdemes hajóra szállni.)
A 2004 májusában az A38-on debütált The Passage zenekar zenéjét ütős gitár-popnak is aposztrofálják, mely megkapó szövegvilággal kiegészülve az indie, a brit-pop, és a grunge stílusos keveréke, némi high-tech támogatással. (Sőt pláne hajóraszállás…)

…Bozsik Yvették vadiúj darabjára, a Miss Julie-ra, a Trafóba

Menjek vagy maradjak – Ramazzotti vagy Szex, hazugság, videó 2

Naturalista szomorújátékra készülnek Bozsik Yvették

Bozsik Yvették produkciójaira mindig oda kell figyelni, úghogy most is érdems ellátogatni a Trafóba. A társulat már évek óta szívesen nyúl irodalmi anyagokhoz. Ezt a hagyományt igyekszik folytatni az August Strindberg: Júlia kisasszony című drámájára készített új koreográfia.
A maga korában merésznek számító tragédiát először betiltották, és később is jó ideig csak a kísérleti színházak játszották. A Júlia kisasszony című egyfelvonásos, amely a műfaji megjelölés szerint „naturalista szomorújáték”, a létért való küzdelmet mutatja be a grófkisasszony és inasa szenvedélyes kapcsolatán keresztül. Bozsik Yvette egy mai történetbe fogalmazza ezt az erős női karaktert, akinek az életén keresztül a magáét kutatja, hősnőjén keresztül saját tapasztalatairól beszél. Bozsik Yvette adaptációja pontos lélektani képet kíván adni a nemek harcáról, a női emancipáció kérdéseiről és a tragikus féltékenységről.

április 22. szombat

…Eros Ramazzotti koncertre a Sportarénába

Menjek vagy maradjak – Ramazzotti vagy Szex, hazugság, videó 3

Itália, búgó hang, Eros

Talán a Hal neve Wanda című filmben volt, hogy a pasinak elég volt megszólalnia olaszul és a hölgyek aléltan ájultak karjaiba. Nos, ha búgó talján hangon még énekel is valaki, akkor a magyar hölgyek szeme sem maradhat szárazon. Olaszország leghíresebb nemzetközi sztárja, a nagy Eros Ramazzotti hagy bennük minden bizonnyal mély nyomot e hétvégén.
Eros Ramazzotti, a klasszikus mediterrán melankólia- és érzelemvilág képviselője a Sportarénában lép fel, 10. stúdióalbumának világ körüli turnéja kapcsán. A budapesti koncerten a rajongók nagy örömére nemcsak a régi, már jól ismert slágerei lesznek hallhatók, hanem legújabb albumáról is játszik majd dalokat, az új album első nagy slágere várhatóan Eros és Anastacia duettje lesz.

bővebben>>

… Bladerunnaz partyra a Citadellára

Menjek vagy maradjak – Ramazzotti vagy Szex, hazugság, videó 4

Marcus Intalex, a liquid

Ha szombat van és a Citadellán Bladrunnaz party, akkor az elektronikus talpalávaló mániákusainak rutinból is ott helyük. Ezúttal a drum ’n’ bass lágyabb „liquid” vonalának két fő képviselője, Marcus Intalex, valamint Calibre szolgáltatja a partyzenét. A liquid, e műfajon belül az elmúlt évek sötétebb, befordultabb, agresszívabb dobbasszus produktumainál visszafogottabb, dallamosabb, lágyabb hangokkal és gördülékenyebb ritmusokkal operáló zenék gyűjtőneve. Marcus Intalex és Calibre a várva várt bemutatkozó nagylemezüket jönnek prezentálni, amelyről már sok helyütt kikiáltották, hogy egész biztosan az év lemeze lesz. Ki tudja, honnan veszik ezt és isznak előre a d’n’b medve bőrére, de meg kell hallgatni, az biztos.

…a Szentpétervári Filharmonikus Zenekar koncertjére a Művészetek Palotájába

Menjek vagy maradjak – Ramazzotti vagy Szex, hazugság, videó 5

Temirkanov a pálcával

A világhírű Szentpétervári Filharmonikus Zenekar nem kevésbé világhírű orosz karmesterrel (Jurij Temirkanov) és orosz szólistával (Nyikolal Demidenko) érkezik Budapestre. Az együttes ősét orosz nemesek alapították 1802-ben, s a Birodalmi Zeneegyletből 1882-ben lett hivatásos zenekarrá. Működése kezdetben az arisztokrata körökre korlátozódott, 1917 után azonban a történelem „szeszélye” gyárakba és munkásotthonokba is elvezényelte. Élén a két világháború között nem kisebb nevek álltak, mint Koussevitzky, Bruno Walter, Kleiber és Knappertsbusch. Az együttest 1938-ban vette át, majd irányította ötven éven keresztül a már-már mitikussá vált Jevgenyij Mravinszkij. A Szovjetunió legjelentősebb zenekaraként számtalan ősbemutató fűződik nevükhöz, Sosztakovics V. szimfóniáját is ők mutatták be 1937-ben.
Jurij Temirkanov 1988-tól tölti be a zenekar vezetői posztját, s neki köszönhetően az együttes továbbra is a világ egyik legjobb szimfonikus zenekara maradt. Temirkanov rendszeresen vezényel Európában, Amerikában és Japánban, s nem csak saját zenekarát dirigálja: 1998 óta a Dán Rádió Szimfonikus Zenekarának vezető vendégkarmestere, 1999 óta pedig a Baltimore-i Filharmonikusok zeneigazgatója.
A karmester egyik legkedvesebb szólistája a Londonban élő Baskirov-tanítvány, Nyikolaj Demidenko, az 1976-os Montreali és az 1978-as Csajkovszkij Zongoraverseny díjazottja. Demidenko a nagy orosz zongoristaiskola „növendéke”, játékát ennek megfelelően a paradox elmélyült virtuozitás szókapcsolattal jellemezhetnénk. Rendszeresen vendége a világ legjelentősebb koncerttermeinek. Rahmanyinov III. zongoraversenyét többször is játszotta már Temirkanovval. Együttműködésükről a közönség és a sajtó minden alakalommal szuperlatívuszokban beszélt.
Műsoron orosz muzsika: Rahmanyinov: III. (d-moll) zongoraversenye, és Sosztakovics: V. (d-moll) szimfóniája.

április 23. vasárnap

…Solaris-koncertre a Művészetek Palotájába

Menjek vagy maradjak – Ramazzotti vagy Szex, hazugság, videó 6

Akcióban a Solaris

Volt egyszer egy Solaris zenekar Magyarországon, amely talán elsőször játszott igazi progresszív rockot, vagy ahogy akkoriban mondták, űrrockot a honi galaxisban. Megjelent egy nagyszerű lemezük, a Marsbéli krónikák, aztán semmi. A Solaris zenekar 1986. április 7-én megszűnt. Beolvadtak a Napoleon Boulevardba, majd jött a süllyesztő. Látszólag.

A japán King Records 1988-ban megvásárolta annak a bizonyos egyetlen Solaris-albumnak a kiadói jogait, és ezzel kezdetét vette egy új történet. Az Egyesült Államokban 1995. november 26-án, a Los Angeles-i Variety Arts Theatre-ben léptek föl először. Aztán 1996-ban Rio de Janeiro következett, 1999-ben Washington és New York, 2001-ben Baja California és Mexikóváros, 2004-ben Monterrey… és egy csomó új lemez. Tehát más tájakon bolyongott, és ott nagy feltűnést keltett a Solaris.
2005-ben volt huszonöt éve, hogy megszületett zenekar, 2006-ban lesz húsz éve, hogy megszűnt. A szervezők e kettős évfordulóról itthon is méltó körülmények között szeretnének megemlékezni. Ebben a húsz évben ugyanis Budapesthez nyolcezer kilométernél közelebb nemigen játszott a Solaris. Itt az idő, hogy megtegye.

…kiállításra

Magyar vadak a Nemzeti Galériában

Menjek vagy maradjak – Ramazzotti vagy Szex, hazugság, videó 7

Az egyik vad

A Tavaszi Fesztivál legfontosabb tárlata, a Magyar Vadak Párizstól Nagybányáig 1904–1914 című kiállítás. A több mint kétszáz festmény, száz grafika lenyűgözően mutatja be a festészet 20. század eleji forradalmának magyar mestereit.

Bővebben >>

…fürdőbe

A tavasz már megmutatta magát, de azért még mindig jobban lehet bízni a geotermikus energiában, mint a napsütésben. A hosszan tartó partiról hazatérve pedig nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást. Fürdő-összeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni. >>

…moziba

V mint vérbosszú

Menjek vagy maradjak – Ramazzotti vagy Szex, hazugság, videó 8

Totális diktatúra dühöng

A közeljövő Nagy-Britanniájában totális diktatúra dühöng, a polgárok félnek, nincs bennünk elég erő és elszántság a lázadáshoz, az ellenszegüléshez. „I need a hero…” – egy, csak egy legény van talpon a vidéken. Meg egy leány.

Az angol punkok (Sex Pistols) vágyta vidám egyesült királyságbeli fejetlenség – anarchia – egészen másképp következik be a zsenális Alan Moore legendás képéregénye nyomán készült Wachowski-filmben. 2020-ban totális diktatúra dühöng ugyanis a brit szigeteken, ahol a megátalkodott-cinikus vezérnek (John Hurt) mindent szabad, a figyelem mindenre kiterjed (a la 1984), a szorongás és alávetettség alapvető élmény. Megjegyzéseket kell tennünk: a filmnek írói-producerei a mátrixos fivérek – Andy és Larry Waachowski –, akik a hírek szerint már soha többé nem kívánnak rendezni, csak írni és felügyelni az adott produkciót, a rendező James McTeigue (aki korábban olyan megaprodukciókban segéd-direktorkodott és asszisztenskedett, mint a Mátrix-trilógia, A klónok támadása – Csillagok háborúja II., Dark City), Moore pedig ma az egyik legkurensebb brit képregényszerző, akinek korábbi kultikus műve nyomán született A pokolból című Hasfelmetsző Jack-es mozi.

Bővebben >>

Maradjak…

…tévézni

április 21. péntek
22.05 Duna Tv

Kávé és cigaretta

Menjek vagy maradjak – Ramazzotti vagy Szex, hazugság, videó 9

Iggy Pop mesél kávéról és cigirõl

Jim Jarmusch rövidfilmekből összeálló alkotásában már elég csak a közreműködőket felsorolni, hogy a távirányító nyomógombja beragadjon ez este a Duna tévénél: Roberto Benigni, Cate Blanchett, Steven Wright, Iggy Pop, Steve Buscemi, Tom Waits, Bill Murray és, ahogy régen mondták, még sokan mások.
A Kávé és cigaretta tényleg nem más, mint játékfilmnek álcázott rövidfilmek sorozata (vagy talán pont fordítva). Minden egyes különálló jelenet egy-két üldögélő, kávéjukat szürcsölgető és cigarettázó emberek eszmecseréjéről szól, olyan különleges témákról, mint a koffeintartalmú nyalóka, az Elvis-féle összeesküvés-elmélet, az angol tea helyes elkészítési módja, Nikola Tesla találmányai, egy SQÜRL nevű képzelt rockbanda, a 20-as évek Párizsa és a nikotin rovarölőszerként való használata…

április 22. szombat
22.05 M1

Boldog Születésnapot!

Menjek vagy maradjak – Ramazzotti vagy Szex, hazugság, videó 10

Játszik a férfiakkal, sokat hazudozik, még többet csal

Fazekas Csaba filmje a 2003-as Magyar Filmfesztiválon hét díjat gyűjtött be. Már csak ez is bizalommal töltheti el azokat, akik még nem látták.
Mi várható el egy harmincéves férfitől? Legyen jó állása, autója, háza, felesége, gyereke. És hogy áll András (Kocsis Gergely) a harmincadik születésnapján? Kiváló szaxofonista és agya is van, de se pénze, se nője, se autója. Sőt: még életében nem szeretkezett egyszerre két nővel. Elhatározza, hogy egy nap alatt mindent bepótol. Mire este a születésnapi torta gyertyáit meggyújtják otthon, ő már túl akar lenni mindenen, amin illik. Pontos tervek alapján reggel nekivág a nagy kalandnak. A feleségnek való lány, akivel András összefut, igazi rejtély: játszik a férfiakkal, sokat hazudozik, még többet csal, néha kicsit lop is. Rend egy szál se, viszont a mosolya ellenállhatatlan…
A szereposztás parádés: Kocsis Gergely mellett Ónodi Eszter, Máté Gábor, Hernádi Judit, Almási Éva, Bálint András brillírozik. (Operatőr Sas Tamás, zene Emil!RuleZ)

április 23. vasárnap
körülbelül 23.00 TV2

Szex, hazugság, videó

Menjek vagy maradjak – Ramazzotti vagy Szex, hazugság, videó 11

Videón a szex és a hazugság

Azt még nem lehet tudni, hogy milyen eredményt hoz a parlamenti választások második fordulója. Azt lehet viszont tudni, hogy e napon minden csatornán ez lesz a főműsor, és azt is, hogy amint kiderül a végeredmény, azonnal lesz áthallása mindenkinek a TV2 műsorválasztásához: a Gyurcsány–Orbán–Kuncze–Dávid-verseny után Szex, hazugság, videó.

Steven Soderbergh a film készültekor még csak 27 éves volt, 1989-ben ezzel az első filmjével rögtön elnyerte a sannesi filmfesztivál Arany Pálma-díját.
A történet középpontjában a frigiditásával küszködő, gátlásos, a közös hangnemet csak pszichiáterével találó Ann áll, akinek a férje, John viszonyt folytat a nő húgával, Cynthiával, aki mellesleg totális ellentéte a nővérének. Ebbe a nem túl idilli környezetbe csöppen bele a férfi gyerekkori jó barátja. A visszahúzódó Graham és Ann között különös kapcsolat alakul ki. A váratlanul érkezett vendéget jobban megismerve ugyanis fény derül annak szokatlan hobbijára: az impotens Graham ugyanis jelentős méretű videókazetta-gyűjtemény tulajdonosa – a szalagokra nőismerősei szexuális szokásairól készített interjúit rögzítette. A szextől undorodó Ann végre megleli korábbi életéből hiányzó szellemi társát férje barátjában, míg John Cynthiában talál szexuális partnerre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik