Élet-Stílus

Megfejtették a keresztapa kódrendszerét

A múlt héten letartóztatott szicíliai maffiafővezér, Bernardo Provenzano hasonlóan titkosította családjának és alvezéreinek szóló üzeneteit, mint tette azt Julius Caesar 2000 évvel ezelőtt.

A módszert Salvo Palazzolo és Ernesto Oliva, a Cosa Nostra-vezér életrajzán dolgozó újságírók tárták a nyilvánosság elé. A több gyilkosság, többek közt két bíró kivégzésében való közreműködés miatt életfogytiglanra ítélt 73 éves Provenzanót egy tanyán fogták el pár kilométerre szicíliai szülővárosától, a Keresztapa című filmeposszal egybefonódott Corleonétól. A „Binnu u tatturi” (Binnu a traktor) – fiatal korában ellenfelei lekaszálásával alapozta meg pozícióját – néven is emlegetett Provenzano 43 éve menekül a hatóság elől. Üzeneteit – a szicíliai nyelvjárás szerinti pizziniket – rejtjelezve juttatta el az érintetteknek.

Az olasz rendőrség közel 350 ilyen pizzinit talált rejtekhelyén, melyek között több tucat, a családjának, a fontosabbak esetében azonban alvezéreinek szóló utasításait hordozza számsorok formájában, melyek neveket is rejtenek. A weben is közzétett egyik ilyen kódolt üzenet nagyon hasonlít Julius Caesar titkosírásához, mellyel fontos katonai üzeneteit védte. A levélkét Provenzano 2001 januárjában írta apjához, Angelóhoz. „Találkoztam 512151522 191212154 és megegyeztünk, hogy az ünnepek után összefutunk…” írja a levél, melyben több más rejtjel is helyet kapott.

Az újságírópáros szerint a Binnu-kódban nincs semmi új, minden szám egy betűt rejt. Az „A” 4, a „B” 5, a „C” 6 és így tovább egészen 24-ig, ami a „Z” betűnek felel meg. A klasszikus Caesar-kód mindent három betűvel tolt el, így az „A”-ból „D” lett, a „B”-ből „E” stb. A Provezano-kód szerint tehát a “512151522 191212154″ számsor a „Binnu Riina” nevet takarja, azaz Bernardo Riináét, akit múlt hét szerdán vettek őrizetbe Provenzano rejtegetésének vádjával.

Alessandro Martignano matematikus szerint a kódot a +3 kulcs időnkénti változtatásával tették biztonságosabbá, ami elég gyerekesnek hat, azonban ezt főként a keresztapa műveltségbeli hiányosságainak tudják be, aki már nyolcéves korában kimaradozott az iskolából. A maffia semmilyen high-tech felszerelést nem használt Provenzano uralma alatt. Ügyleteik formába öntését egy Olivetti Lettera 32 írógépen végezték, a pizzini üzeneteket pedig futárok kézbesítették.

A rendőrség számára nem voltak ismeretlenek a pizzinik, bár Provenzano ténykedése alatt a több százból összesen 30 került a kezükbe, amikor is 2002-ben elfogták Antonio Giuffrét, a keresztapa akkori jobbkezét, aki később informátorrá vált. Ez a néhány pizzini azonban nagy segítséget jelentett a nyomozóknak, akik miután megfejtették a kódot, a maffia több magas rangú vezetőjét azonosították, és közelebb kerültek Provenzano letartóztatásához is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik