Élet-Stílus

Folytatódhat a Nagy Könyv

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) húszmillió forintot kíván fordítani idén a Nagy Könyv elnevezésű játék folytatására, a könyvtárlátogatás iránti érdeklődés ébren tartására - fejtette ki Harsányi László, az NKA elnöke pénteken a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon rendezett eszmecserén.

A The Big Read (A nagy olvasmány) című BBC-program mintájára az MTV-n szervezett tavalyi játék célja az volt, hogy az olvasást újra népszerűvé, divatossá tegye – ennek a kezdeményezésnek a tanulságairól és a lehetséges folytatásról osztották meg egymással gondolataikat a játék szervezői a Könyvtáros Klub pódiumbeszélgetésén.

Harsányi László, az NKA elnöke úgy fogalmazott: szerinte sokkal hatékonyabb volt A nagy könyv játékra komoly összeget fordítani, mintha a pénzeket “fura egyenlősdi alapján” szórták volna szét. Negatív élményként elevenítette fel: az országos játék hasznát nehéz volt megértetni a kortárs irodalom képviselőivel, akik közül többen kifogásolták, hogy a pénzt nem ők kapták közvetlenül. Pedig logikailag belátható, hogy az olvasási vágy felkeltésével a játék a kortárs irodalom iránti igényt is fokozta – tette hozzá.

Harsányi László szerint a húszmillió forintot könyvtári programokra, író-olvasó találkozókra, kisebb versenyekre, vagyis az embereket megmozgató eseményekre lenne célszerű fordítani. Kiugró, több százmilliós program támogatására nem lát lehetőséget. Kifejtette, hogy a kulturális tárca élén májusban nagy valószínűséggel váltás lesz, és az új miniszter elé terjesztik majd egy 2007-2008-as nagyobb programsorozat tervét.

Maróti Katalin, a Könyvtárellátó Kht. ügyvezető igazgatója szerint a Nagy Könyv visszaigazolta azt, hogy a televíziónak fontos szerepe lehet az olvasás népszerűsítésében, a tömegeket ugyanis nyilvánvalóan ez a médium érte el. Elképzelésük szerint új, olvasásra buzdító pontszerzős játékot kellene indítani országos szinten a tévé aktív közreműködésével.

Mint az MTI-nek kifejtette, a programban – amelynek A nagy könyvolvasás nevet szánják – bélyegeket lehetne gyűjteni a százas lista könyveinek elolvasásáért, regények ajánlásáért vagy irodalmi találkozókon való részvételért. A játék végén értékes könyv- és egyéb nyereményekkel, utazásokkal jutalmaznák az olvasókat. A könyvtáros szakma a jelzett húszmillió forinton túl mindenesetre további támogatást vár – tette hozzá.

Komlósi József, az NKA könyvtári szakmai kollégiumának elnöke azt emelte ki, hogy a Nagy Könyv százas listáján szereplő művekből a bibliotékák tavaly csaknem egyharmaddal több példányt kölcsönöztek, mint a megelőző évben. Sipos Pál, az MTV művelődési főszerkesztője szerint a köztelevízió ellátta a feladatát azzal, hogy “odateremtette a kultúrát a képernyőre”, ezután viszont már civil keretekben kellene működnie az olvasást népszerűsítő mozgalomnak.

A magyar olvasók a Nagy Könyv elnevezésű játék során Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét választották kedvenc könyvükké 2005-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik