Élet-Stílus

Elindult az első magyarországi IPTV teszt

A T-Online Magyarország április közepén megkezdte az IP-alapú televíziós szolgáltatás műszaki tesztjét. Az IPTV a "hagyományos" tévézéshez képest teljesen más élményt ígér, hiszen a már megszokott tévénézési lehetőségen túl az előfizetők olyan új tartalmi szolgáltatásokat is kipróbálhatnak, mint a digitális videotéka (VOD - Video On Demand), a műsorfelvevő (PVR - Personal Video Recorder), az elektronikus műsorújság (EPG), a szünetfunkció (timeshift), a gyerekzár és az egyéb interaktív lehetőségek.

Az IPTV teszt első lépésében Budapest XI. kerületében, 500 felhasználó számára nyílt meg az új platform kipróbálásának lehetősége.

Bár az IPTV az interneten keresztüli műsortovábbítást jelenti, számítógép mégsem kell hozzá – a rendszer kulcsa ugyanis egy úgynevezett set-top-box, amely az ADSL-hálózaton keresztül érkező digitális IP-jelfolyamot alakítja át a hagyományos televíziókészüléken élvezhető műsorrá. A szolgáltatás igénybevétele esetén a korábban megszokott ADSL-modem helyett egy ún. home gateway-t, vagyis egy többfunkciós, univerzális hálózati eszközt alkalmaznak, amely ellátja az útválasztás (routing) funkciót, azaz nem csak a set-top-box egységet csatlakoztatja a hálózatra, hanem egy internetezésre képes számítógépet, egy újabb set-top-box készüléket, illetve akár IP-telefont is. A home gateway természetesen beépített tűzfallal és WLAN-modullal is rendelkezik.

Az IPTV technológia lényege, hogy a tartalom az internet-protokollra épülő szélessávú hálózaton érkezik. A T-Online jelenlegi konfigurációjában körülbelül 2,5 Mbit/s sávszélesség szükséges egy set-top-box kiszolgálásához, az internetre használt sávszélességen túl.

A tesztrendszerben jelenleg közel 50 tévéállomás programja érhető el, amelyek prémium csatornákkal egészülnek ki. Emellé társul a videotéka, amelynek segítségével komplett mozifilmeket tekinthetünk meg: a rendszerben néhány gombnyomás után tetszés szerinti film rendelhető meg, és azonnal elindul a lejátszás.

A T-Online Magyarország az IPTV szolgáltatást a Microsoft IPTV platform segítségével biztosítja, amelyet az internetszolgáltató arculatához alakítva, magyar nyelvű (honosított) felülettel bocsátja a felhasználók rendelkezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik