Élet-Stílus

Volvo: kevés az öt csillag

A Volvo úgy véli, az új S80 kategóriájának egyik legbiztonságosabb autója. Ennek ellenére nem túl kíváncsiak az Euro NCAP által végzett töréstesztek eredményeire.

Volvo: kevés az öt csillag 1

Nyáron lehet, hogy csillagok nélkül kerül piacra az új Volvo (Vezess.hu)




Volvo: kevés az öt csillag 2

Belsejében hat darab légzsák ügyel az utasok biztonságára (Vezess.hu)

Nem is siettetik, hogy a törésteszt-specialista elvégezze saját vizsgálatait, helyette megvárják, míg majd ők jelentkeznek az autóért. A svéd gyár szerint egyetlen cég tesztje különben sem adhat teljes képet egy gépkocsi biztonságáról.

A nyáron érkező új Volvóban szériatartozékként hat légzsák jár, amelyek között megtalálható az oldalütközésekkor hasznos, két kamrából álló új oldallégzsák is. Ezek egyik fele a csípő, másik fele pedig a mellkas védelmét látja el.

Négy részre oszthatók az autó elejét felépítő elemek, amelyek mindegyikét úgy tervezték, hogy ütközéskor előre meghatározott irányban gyűrődjenek, így nyeljék el a keletkező energiát. A külső két zóna feladata a minél nagyobb gyűrődés és energiaelnyelés, míg az utasokhoz közelebb lévő részek már jóval merevebbek, fő feladatuk az utasok épségének védelme.

Aktív biztonsági berendezésekkel is gazdagon ellátták az autót, így adaptív sebességtartó rendszer is rendelhető a kocsihoz. Ez változtatja a beállított sebességet, ha a radar szerint túl közel van az autó előtt közlekedő jármű. Ha a követett jármű hirtelen fékez, akkor figyelmeztető hang és a szélvédőn villogó vörös fény jelzi a lehetséges veszélyt, közben a fékbetéteket pedig közvetlenül a féktárcsák közvetlen közelébe állítja, hogy ha a vezető a fékpedálra lép, a reakcióidő minimális legyen.

Nem ez az egyetlen szerkezet, ami a lehetséges veszélyforrásokra hívja fel a figyelmet, hiszen a visszapillantó tükrök alatt kamerák figyelik a holttérbe kerülő tárgyakat. Az autó biztonságáról pedig a Personal Car Communicator névvel illetett, leginkább kulcsnak látszó berendezés gondoskodik, amely akár 100 méter távolságról is meg tudja mondani, zárva van-e az autó, illetve az esetleges autófeltörésről is azonnal értesíti a tulajdonost, a semmire sem jó szirénázás helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik