Élet-Stílus

Rippl-Rónai-kiállítás nyílt Párizsban

Rippl-Rónai titkai: a bőrönd kincsei címmel nyílt szerda este kiállítás a magyar festőművésznek az első világháború alatti internálásakor Franciaországban készített rajzaiból a Párizsi Magyar Intézetben (PMI).

A francia közönség által először látható művek Magyarországon sem tartoznak a festő legismertebb alkotásai közé, hiszen a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum 1996-97-es felújítása során találtak rájuk az emlékmúzeum padlásán. A Rippl-Rónai rajzos naplóját tartalmazó három francia iskolai füzet egyetlen, 1915-ös kiállítása óta rejtőzött egy rozsdás zárú bőröndben.

A magyar festőt 1914-ben a franciaországi Issy l,Eveque-be internálták családjával együtt. Ebből az időszakból származik a mára már hiányos füzetben fennmaradt harminc Rippl-Rónai kézjegyével ellátott és megszámozott rajz. A magyar festő naplószerűen örökítette meg az internálás alatt családját, környezetét és annak a francia falunak a lakóit, amelyet ellenséges ország állampolgáraként nem hagyhatott el.

A PMI-ben május 9-ig látogatható tárlaton 19 rajz került kiállításra, amelyeken vázlatosságuk ellenére megfigyelhető Rippl-Rónai festői látásmódja és a háborús évek sötétsége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik