Élet-Stílus

„Megmenekült” a Széchényi könyvtár?

A kormány százmillió forinttal megemelte az anyagi gondokkal küzdő Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) idei támogatását, a nemzeti bibliotékát így nem kell a nyáron a tervezettnél hosszabb időre bezárni – tájékoztott Monok István főigazgató.

Monok István úgy tájékoztatott, hogy a kulturális tárca és a könyvtár ezen túlmenően közös erőfeszítéseket tesz az idei bevételi lehetőségek növelése érdekében, illetve azért, hogy az OSZK az év végéig hozzájuthasson a működéshez még hiányzó összeghez. A könyvtár pénzügyi konszolidációs tervet is készít azért, hogy az állami pénzeszközökkel hatékonyabban gazdálkodhasson.

A főigazgató a korábbi hónapok során többször úgy nyilatkozott: a megszokott egy helyett akár két hónapig is zárva tarthat nyáron az OSZK, mivel az állami juttatások tervezett csökkentése miatt nincs elegendő pénz a gyűjtemény működtetésére. Februárban azt mondta, 140 millió forint hiányzik ahhoz, hogy „nullán legyenek”, és helyzetükön a nyári szünet egyhónapos meghosszabbítása sem segítene, mert azzal legfeljebb 40 millió forintot takaríthatnának meg. Akkor azt is jelezte, hogy az anyagi nehézségek miatt évek óta kiadják a megőrzésre javasolt köteteket is, mivel nincsen keretük arra, hogy egy példányt csak a raktárnak tegyenek félre.

A csütörtökön zárult egyeztetések után a főigazgató elmondta, hogy a nyitvatartási rend az előző évivel azonos: a könyvtár augusztusban lesz zárva az olvasóforgalom előtt, a kiállítások azonban látogathatóak maradnak. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma „biztosítja a könyvtár folyamatos működését” – közölte a tárca sajtóosztálya az MTI-vel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik