Élet-Stílus

Könyvfesztivál: Sólyom szerint elfogyhatnak az olvasók

admin
admin

2006. 04. 20. 18:03

Megnyílt a XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtökön; a két díszvendéget, Jorge Semprún spanyol és Csingiz Ajtmatov kirgiz írót Sólyom László köztársasági köszöntötte a Budapest Kongresszusi Központban.

Jorge Semprún: az ember identitása nem változik

Az ember legmélyén minden változás, szenvedés és személyiségcsere ellenére megbújik egy olyan identitás, amely soha nem módosul és az emlékek révén a pokolig elkísér – mondta Jorge Semprún a Könyvfesztivál pódiumbeszélgetésén.

A nevét újabban spanyolos helyesírás szerint, hosszú ú-val jegyző, s ezzel spanyol származását hangsúlyozó író két könyvét is megjelentette az Európa Könyvkiadó a fesztiválhoz kapcsolódva. Újra kiadták A nagy utazást, a lágerbeli élmények alapján íródott, 1963-ban megjelent “megkerülhetetlen” regényt, amely a buchenwaldi koncentrációs táborba való négynapos utazás története; és napvilágot látott a Húsz év, egy nap című friss könyv, amely 2003-ban elnyerte a Spanyolországban publikált legjobb regény díját.

A 82 éves alkotó a pódiumbeszélgetésen elmondta, gyakran kérdezik tőle, hogy spanyol vagy francia, író vagy politikus, és egyszer úgy felelt, ő csak egy exdeportált Buchenwaldból. Ez az élmény meghatározó volt életében – tette hozzá az író, aki 1988 és 1991 között spanyol kulturális miniszter volt.


A könyvfesztivál idei díszvendége Spanyolország és a Párizsban élő Jorge Semprún, akinek Schiffer János főpolgármester-helyettes nyújtotta át a megnyitó napján a Budapest Nagydíjat. A könyv és szerzői jog világnapjához, Shakespeare és Cervantes halálának napjához, április 23-hoz időzített könyves seregszemle “másik díszvendége” Csingiz Ajtmatov, akinek irodalmi életműve elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést nyújtotta át a megnyitón Sólyom László.

Az államfő Jorge Semprún munkásságát méltatva úgy fogalmazott: a spanyol író intellektuális bátorsága és morális integritása nagyon sokaknak mintaképül szolgált a 60-as évek közepén, és ma is meggondolásra ad okot. Csingiz Ajtmatov felé azzal fordult a köztársasági elnök, hogy emlékszik, milyen megindultság fogta el, amikor húsz évvel ezelőtt elolvasta a kirgiz írótól a Dzsamila szerelmét.

Sólyom László felhívta a figyelmet: a kedvező könyvforgalmi adatok arról tanúskodnak, hogy sokan olvasnak, mégis nagy bajok, hiányosságok vannak. A 18 éveseknek mindössze 0,3 százaléka leli örömét az olvasásban, és a középiskolások 23 százaléka nem érti meg az olvasott szöveget. “Ha ez megy tovább, el fog fogyni az olvasó” – mondta.

Kifejtette: bár hálás téma a betű kultúrájáról való áttérés a képi kultúrára, az a meggyőződése, hogy a betűnek, a könyvnek nincs vége, olvasás nélkül nem lehet továbbmenni semerre.

Az irodalomkedvelő közönség 17 ország neves szerzőit, többek között holland, brit, ír, portugál, szlovák, osztrák, finn és japán írókat köszönthet a magyar fővárosban.

50 ezer könyv

A Budapest Kongresszusi Központ három szintjén és a főbejárat előtti sétányon 550 könyves műhely mutatja be kiadványait; 45-50 ezer könyv, köztük 300, a fesztiválra időzített újdonság sorakozik a standok polcain. A tervek szerint 45-50 ezer féle könyv, köztük 300, a fesztiválra időzített újdonság sorakozik majd a polcokon. Az összművészeti jellegű fesztivál keretében több kiállítást is rendeznek; a Magyar Fotográfusok Házában például Balla Demeter íróportréit mutatják be, a Petőfi Irodalmi Múzeumban a spanyol könyv történetéről nyílik tárlat.

Spanyolok fesztiválja

A fesztivál alkalmából – amelyet ebben az évben is a könyv és szerzői jog világnapjához, Shakespeare és Cervantes halálának napjához, április 23-hoz időzítenek – az Európa Könyvkiadó a 82 éves spanyol író két könyvét is megjelenteti: újra kiadják A nagy utazást, és napvilágot lát a Húsz év, egy nap című könyve, amely 2003-ban elnyerte a Spanyolországban publikált legjobb regény díját.

A kortárs spanyol, illetve spanyol nyelvű irodalmat olyan további nagy sikerű szerzők képviselik majd, mint Federico García Lorca, vagy a katalán Jaume Cabré és a kubai származású Zoé Valdes, Julio Llamazares.

Kertész Imre felolvasás, díjátadások, elsőkötetesek

Varsó és Prága után Budapesten is bemutatkozik a Berliner Zimmer, a Lipcsei Könyvvásár kiemelkedő eseménye; a német standon nyíló irodalmi kávéházban tizenhárom berlini kötődésű szerző olvas fel friss műveiből. Erre a programra a budapesti Német Nagykövetség tájékoztatása szerint a német parlament ápr. 21-től 23-ig Magyarországon tartózkodó elnöke, Norbert Lammert is ellátogat.

A kontinens legtehetségesebb ifjú prózaíróinak közös bemutatkozását, az Európai Elsőkötetesek Fesztiválját hetedik alkalommal rendezik meg. A több mint 250 program között idén is ismertetik az olvasási, könyvvásárlási szokásokat felmérő legújabb kutatások eredményeit, ezenkívül konferenciát tartanak a könyvpiac alakulásáról, és vitát rendeznek a minőségi könyvek készítéséről. A rangos szakmai elismerések között újra átadják az Év kiadója és az Év kereskedője címet, továbbá az Aranyalma-díjat a gyermekkönyvek népszerűsítéséért kiemelkedőt nyújtó alkotónak; a látogatók szavazhatnak a Szép Magyar Könyv verseny közönségdíjára.


Jorge Semprún

Régi hagyományt követve megrendezik az esztendő kiemelkedőnek ígérkező könyvpremierjét: a Nobel-díjas magyar író, a Berlinből hazautazó Kertész Imre felolvasást is tart önéletrajzi ihletésű új művéből, a K. dossziéból.

Janikovszky-díjat alapítanak

A könyves seregszemle zárónapján, április 23-án a Móra Kiadó ünnepi megemlékezést tart a három éve elhunyt Janikovszky Éva 80. születésnapja alkalmából, bejelentik a Janikovszky Éva-díj megalapítását; és idén is megrendezik a kerek születésnapjukat ünneplő jeles magyar írók Születésnapi Irodalmi Szalonját.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.