Élet-Stílus

Sikeres volt a Torkos Csütörtök

Az éttermek is jól jártak a márciusi akcióval, amelynek keretében féláron ehettek, ihattak a vendégek - derül ki a Magyar Turizmus Zrt. felméréséből.

A Bor és Gasztronómia évében, a Nagy Ízutazás eseménysorozat részeként, a Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére, március 2-án került megrendezésre a Torkos Csütörtök elnevezésű akció, amelyben országszerte mintegy 500 étterem vett részt. Ezen éttermekben az adott napon 50 százalékos kedvezménnyel lehetett fogyasztani.

A Torkos Csütörtököt követően a Magyar Turizmus Zrt. az akcióban részt vevő éttermeket kérdőívben kérte az akció értékelésére. A kérdőívet összesen 192 étterem töltötte ki. Döntő többségük (89,6 százalék) jó ötletnek tartja a Torkos Csütörtök akciót. A negatív véleményt adók aránya mindössze 1,6 százalék volt. Az akcióról a vidéki éttermek is kedvező véleménnyel vannak, itt a válaszadók 86,2 százaléka szerint volt jó ötlet, míg 1,8 százaléka szerint nem volt jó ötlet a Torkos Csütörtök.

A pozitív véleményt adók között, elsősorban a vidéki éttermek körében, nagy arányban voltak olyanok, amelyek a vendégek elégedettségét hangsúlyozták („jó ötletnek tartották”, „tetszett nekik az akció”, „jó kezdeményezésnek tartották”), ugyanakkor számos válaszadó a forgalom adott napi vagy későbbi bővülését és az étterem ismertségének növekedését tartotta fontosnak. Szintén a vidéki éttermek körében jellemző, hogy a tájjellegű ételek és a vidéki étterembejárás népszerűségének növekedését említik.

A vendégek 75,9 százaléka már az étterembe betérés előtt értesült az akcióról, közel egynegyedük (24,1 százalék) az étteremben szerzett róla tudomást. A 192 válaszadó étteremben az akció napján országszerte összesen mintegy 32 ezer főt láttak vendégül. Minden tíz vendégből hatot a vidéki éttermek fogadtak. Az akció napján teltház miatti visszautasításra az éttermek valamivel több mint kétharmadában került sor, a vidéki éttermeknél ez az arány magasabb (72,5 százalék) volt.

Arra a kérdésre, miszerint egy átlagos március eleji naphoz képest hogyan alakult március 2-án a megkérdezett éttermek látogatóinak száma, a válaszadók több mint négyötöde (84,4 százalék) pozitív választ adott, azaz sokkal több (62,5 százalék) vagy több (21,9 százalék) vendéget szolgáltak ki. A vidéki éttermek körében ez az arány 83,5 százalék volt, itt az éttermek 66,1 százalékában sokkal több vendég, míg 17,4 százalékában több vendég tért be az akcióban részt vevő éttermekbe. A válaszadók csupán 6,8 százaléka szerint nem volt az akció semmilyen hatással a vendégek számának alakulására, visszaesést pedig mindössze 1,0 százalékuk tapasztalt. A vidéki éttermek 6,4 százaléka szerint nem volt hatással az akció a vendégek számára, és nem volt olyan vidéki étterem, amely a vendégek számának csökkenéséről adott volna számot.

A bevételek a kezdeményezés hatására a megkérdezett éttermek 72,4 százalékában javultak, 37,0 százalék esetében sokkal jobban, 35,4 százalék szerint pedig jobban alakultak, mint egy átlagos március eleji napon. A vidéki éttermek körében ez az arány közel azonos (38,5 százalék, illetve 33,9 százalék) volt. Az összes válaszadó 15,6 százaléka, a vidéki étteremtulajdonosok 14,7 százaléka szerint nem volt hatással az akció a bevételek alakulására.
A megkérdezettek mindössze 4,6 százaléka szerint alakult rosszabbul (3,6 százalék) vagy sokkal rosszabbul (1,0 százalék) a bevétel március 2-án. A vidéki éttermek körében ez az arány valamivel alacsonyabb (1,8 százalék, illetve 0,9 százalék) volt.
A válaszadók 37,5 százaléka szerint az akciót követő napokban is több vendég kereste fel az éttermet, mint március elején általában, a vidéki éttermek körében ez az arány magasabb (44,0 százalék). A későbbi vendégkörbővüléssel kapcsolatban az éttermek többsége optimista, az összes megkérdezett 62,0 százaléka szerint az akció hatására a későbbiekben is várható vendégkörbővülés. Az összes megkérdezettet vizsgálva azt mondhatjuk, hogy az éttermek fele (50,0 százalék), míg a vidéki éttermek valamivel több, mint fele (53,2 százalék) tervezi kiterjeszteni az akciót más napokra is.

A Torkos Csütörtök népszerűségét jelzi, hogy a válaszadók több mint 95 százaléka szerint érdemes lenne máskor is hasonló akciót rendezni. Összességében elmondható, hogy az esemény médiatámogatottságának köszönhetően nagymértékben hozzájárult a magyar éttermek, a magyar gasztronómia népszerűségének növeléséhez, ami a hosszabb távú nyereségesség feltétele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik