Élet-Stílus

Az adatlopástól is véd majd az IE7

A Microsoft tervei szerint az Internet Explorer 7 tartalmazni fogja a megbízható, valamint a veszélyes, gyanús weboldalak listáját is. Amennyiben a felhasználó egy phishing- vagy más portálra téved, a program azonnal figyelmeztetni fogja.

A redmondi konszern egy úgynevezett fehér listát integrál az Internet Explorer új, 7-es verziójába. A lista körülbelül 100 000 megbízható és az internetezők által gyakran látogatott weboldal linkjét és adatait tartalmazza. “A böngészők az esetek 90 százalékában a címeket ebből a listából nyitják majd meg, így a felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy biztonságos a felkeresett oldal, és így nem fordulhat elő, hogy valakit egy portál pontos mására irányítsanak a bűnözők” – nyilatkozta Christopher Vaughan, az IE fejlesztéséért felelős csoport vezetője.

Vaughan elmondása szerint amennyiben az internetező egy olyan oldalt nyit meg, ami nem szerepel a listában, a program lekérdezi annak állapotát a Microsofttól, és csak akkor nyitja meg, ha tisztának van nyilvánítva. Ha viszont az oldal feketelistán van, akkor a böngésző figyelmeztetést küld, és a phishing-szűrő lámpája azonnal vörösen fénylik fel. Amennyiben a cím nem tiltott, de a szoftver gyanúsnak találja, akkor a lámpa fénye narancssárga lesz. Ha később a gyanú bebizonyosodik, az oldalt egy órán belül felveszik a feketelistára.

Az egész ellenőrzésből maga a felhasználó szinte semmit sem fog érzékelni és az ígéretek szerint az egész folyamat a másodperc törtrésze alatt lezajlik majd. A phishing-oldalak felismerésekor a számítógépet IP-cím alapján azonosítják, de ezt az adatot adatvédelmi okokból utána azonnal ki is törlik. Aki mégis kényelmetlenül érzi magát az új funkció miatt, az az IE7 telepítése után közvetlenül letilthatja azt. A biztonságot segíti elő az is, hogy ha valaki nem adminisztrátorként, hanem csak egyszerű felhasználóként jelentkezik majd be, akkor az Internet Explorer védett módban fog futni. Így például egy Active-X vezérlő csak a böngésző gyorsítótárába fog tudni írni és más helyre vagy például a Windows Registrybe nem.

Vaughan és csoportja jelenleg gőzerővel dolgozik az Internet Explorer 7 második bétaváltozatán, ami a tervek szerint június végén jelenik majd meg, de ha minden jól alakul, akkor akár már májusban kiadja a Microsoft. Az IE7 végső verziójának két változata lesz. Az egyik a Windows Vistával egyidejűleg 2006 elején fog bemutatkozni, míg a másik egy új Windows XP szervizcsomag részeként még az idén elérhető lesz. Az új böngésző nem támogatja majd a Windows 2000 és a Windows 98, 98SE és ME operációs rendszereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik