Élet-Stílus

Az Oracle saját Linuxot szeretne

A Novell után az Oracle is saját Linux disztribució létrehozását tervezi – a Financial Times hírei szerint – Larry Ellison cége teljes szoftver portfóliót kínálna az operációs rendszertől az adatbázis kezelőig.

Linuxos cég lesz az adatbázisairól ismert Oracle következő felvásárlásának célpontja állítja a Financial Times. Az Oracle elnökével készült interjú szerint az Oracle vezetői megvizsgálták a nagyobb Linux-disztribúciók akvizíciójának lehetőségét. A felvásárlás lehetséges célja a független Red Hat, illetve a Novell által birtokolt SUSE lehet.

Larry Ellison szerint a cég programjait egyre többen használják Linuxos környezetben, s a vállalat akvizíciós céljai között ezért szerepel valamely Linux disztribúció megszerzése.

Kérdésünkre a Red Hat Linux hazai ügyvezetője, Szentiványi Gábor azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint a Red Hat nem valószínű, hogy az Oracle felvásárlási célpontja lenne, mivel a cég működése igen stabil, és értéke is meghaladná az Oracle vásárlási lehetőségeit.

Az Oracle vezér nyilatkozata szerint megvizsgálták a legnagyobb Linux disztribuciók helyzetét és tárgyalásokba kezdenek egy leendő Oracle Linux disztribució kialakításáról.

Lehetséges felvásárlási célként szóba jöhet a Novell is, hiszen a cég rendelkezik a második legnagyobb disztribúcióval a SUSE Linux-al. Az Oracle azonban olyan számára felesleges szoftvereket is kénytelen lenne megvásárolni a Novell esetében, amelyekre semmi szüksége.

A Oracle által elképzelt saját Linux-disztribúció gondolata jelentősen megmozgatta a tőzsdei befektetők fantáziáját. Az Oracle és a Novell árfolyama jelentős növekedéssel zárta a kereskedési napot, míg a Red Hat csökkenést könyvelhetett el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik