Élet-Stílus

Még nem adták el a vakcinát

A madárinfluenza elleni vakcinát kifejlesztő Omninvest Kft. jelenleg öt partnerrel tárgyal az oltóanyag értékesítése kapcsán, szerződést azonban még egy céggel sem kötött - mondta Lackó Tamás, a társaság ügyvezetője kedden az MTI-nek.

Lackó Tamás hangsúlyozta: az oltóanyag-gyártási technológia értékesítéséről tárgyalásokat folytatnak orosz, román, szerb és néhány arab vállalkozással, a szerződéskötés azonban csak pár hét múlva várható. Az ügyvezető azért hangsúlyozta ezt, mert tudomása szerint a piacon ezzel ellentétes hírek kaptak lábra.

Az üzletember reményét fejezte ki, hogy lesznek olyan országok, amelyek megvásárolják a technológiát, hogy “saját maguk által kontrollált módon képesek legyenek a saját lakosságuk számára” oltóanyagot gyártani. Az üzleti konstrukciókról szólva elmondta: értékesítési díjon kívül vegyesvállalati vagy egyéb formában részesednek majd a későbbi értékesítésből. A konstrukció területileg változik – jegyezte meg.

Hozzátette: a cég pilisborosjenői telephelyén megvan a kapacitás a magyar lakosság beoltásához szükséges vakcinamennyiség legyártásához. Az oltóanyagot még nem gyártották le, mert még nem alakult ki az a pandémiás törzs, amely emberről emberre terjed, és amely ellen az oltóanyagot ki kell fejleszteni – emelte ki, hozzátéve: ha kialakul, képesek lesznek arra, hogy rövid időn belül ellássák a lakosságot oltóanyaggal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik