Élet-Stílus

Fesztiválzenekar: biztonságos működés, lebilincselő évad

admin
admin

2006. 04. 18. 14:17

A Budapesti Fesztiválzenekar újra Európa egyik legjelentősebb koncertsorozatát kínálja a 2006–2007-es évadban – tájékoztatta a sajtót kedden Körner Tamás ügyvezető igazgató.

Az idei nemzeti ünnep alkalmából Kossuth-díjjal kitüntetett Fischer Iván művészeti igazgató – aki angliai próbái miatt nem tudott a sajtótájékoztatón személyesen megjelenni – filmfelvételről mondta el üzenetét: szép, csemegékkel teli szezont állítottak össze, részben annak köszönhetően, hogy rendben vannak a zenekar ügyei, biztonságosan tudnak dolgozni.

Körner Tamás elmondta: az évad gerincét a nagyzenekari koncertek alkotják; ezeket a nagy érdeklődés miatt háromszor játsszák el, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Zeneakadémián. A nagyzenekari műsorokat kínáló hat bérlet jövő hétfőtől lesz kapható. A gazdag programkínálatból felhívta a figyelmet a szeptember végi Bach-koncertre, amelyen a h-moll misét adják elő négy kiváló német szólista és a világ legjobb barokk kórusa, a híres genti Collegium Vocale közreműködésével. Kiemelte a novemberi különleges angol estet, amelyen Oliver Knussen, a nemzetközi zenei élet egyik legkarizmatikusabb alakja vezényel. Knussen – aki egyszerre zeneszerző és karmester – saját hegedűversenyét és egy meseoperából készült egyvelegét, valamint Benjamin Brittan két művét vezényli. Az évad harmadik kiemelkedő eseményének nevezte az ügyvezető igazgató a jövő márciusi Richard Strauss-estet Fischer Iván vezényletével, káprázatos szereposztásban.

Körner Tamás elmondta, hogy a nagyzenekari koncertek felét Fischer Iván vezényli, a többi előadásra neves vendégkarmesterek érkeznek Budapestre, köztük Gidon Kremer és Schiff András.

Ismét megrendezik szeptemberben a Mahler-ünnepet, amelyen a Fesztiválzenekar három hangversenyt ad. A fesztivált ez évtől vendégzenekar szereplése gazdagítja, idén az amszterdami Királyi Concertgebouw Zenekara lép fel.

Az együttes a magyar kultúra népszerűsítése érdekében jövőre tizenhárom országban lép fel, koncertet ad egyebek mellett a bécsi Konzerthausban, a müncheni Gasteigben, a zürichi Tonhalléban, és ellátogat Dél-Amerikába is. Vidéken is több koncertet adnak, fellépnek Pécsett, Győrött, Szegeden és Szombathelyen.

Marschall Miklós kuratóriumi elnök arról beszélt, hogy a folyamatosan telt házas koncerteket adó zenekar fellépéseit – az együttes 2000 óta amerikai mintára alapítványi formában működik – három forrásból, a saját pénzek mellett a kormány és a főváros támogatásából fedezik.

A kulturális tárca március közepén 135 millió forinttal egészítette ki az 1983-ban létrejött zenekar idei támogatását, a költségvetési törvény által 2006-ra meghatározott 210 milliós támogatást Bozóki András szakminiszter 345 millió forintra bővítette.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.