Élet-Stílus

Felhőadatbázis az űrből

admin
admin

2006. 04. 18. 10:57

Elkészült galaxisunk csillagközi molekulafelhőinek legfrissebb térképe, amely már az interneten is elérhető.

Egy nemzetközi együttműködés keretén belül friss térkép készült a Tejútrendszer hatalmas gázfelhőiről. A nyolcéves felmérésben bostoni, massachusettsi és kölni rádiócsillagászok vettek részt.

A Massachusetts közelében található 14 méteres rádiótávcső segítségével 110 GHz-es frekvencián mérték meg a Tejútrendszer különböző részeiről érkező rádiósugárzás intezitását. Ez a hullámhossz a szén-monoxid molekula 13-as tömegszámú szénatomot tartalmazó izotópjának sugárzásából ered, amely mivel sokkal ritkább, mint a közönséges 12-es tömegszámú szénatomot tartalmazó molekula, a felhők mélyebb részeibe is bepillantást nyújt.

A massachusetts-i egyetemen egy új vevőt is kifejlesztettek a program során, amely segítségével minden korábbit felülmúló részletességgel lehetett elkészíteni az átfogó feltérképezést. Így a molekulafelhők mozgásai és áramlásai is sokkal szemléletesebbé váltak. A galaktikus térképen a Tejútrendszer spirálkarjai világosan kirajzolódnak, így jobb rálátást kapunk saját Galaxisunk szerkezetére is.

A Galaktikus gyűrűfelmérés elnevezésű program adatait a www.bu.edu/galacticring címen tették elérhetővé a szakemberek. A felvételeken sikerült azonosítani a hideg molekulafehőket, amelyekben a csillagkeletkezés legelső lépései játszódhatnak le. Kimutatták azt is, hogy a molekulafelhők csomós szerkezete mérettől, tömegtől és a bennük folyó csillagkeletkezés hevességétől függetlenül hasonló. Ez arra utalhat, hogy a különböző tömegű csillagok keletkezésének aránya hasonló lehet a különböző méretű felhőkben.

A felmérés eredményeként újabb adatbázis vált elérhetővé a csillagászok számára, amely a csillagkeletkezésnek otthont adó molekulafelhőkben zajló alapvető fizikai folyamatokra deríthet fényt. Mindezzel pontosabban megmérhetjük, milyen folyamatok játszanak szerepet a csillagkeletkezésben, amely folyamat eredményeképp a mi Napunk is megszületett – mintegy ötmilliárd évvel ezelőtt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.