Élet-Stílus

Csütörtökön nyit a könyvfesztivál

A könyves seregszemlén a Budapest Kongresszusi Központban Spanyolország és Jorge Semprún a díszvendég. Idén, Janikovszky Éva 80. születésnapja alkalmából, bejelentik a Janikovszky Éva-díj megalapítását is.

A Budapest Kongresszusi Központ három szintjét és a főbejárat előtti sétányt benépesítő, 1600 négyzetméternyi alapterületű standokon 550 könyves műhely mutatja be köteteit. A tervek szerint 45-50 ezer féle könyv, köztük 300, a fesztiválra időzített újdonság sorakozik majd a polcokon. Az összművészeti jellegű fesztivál keretében több kiállítást is rendeznek; a Magyar Fotográfusok Házában például Balla Demeter íróportréit mutatják be, a Petőfi Irodalmi Múzeumban a spanyol könyv történetéről nyílik tárlat.

Spanyolok fesztiválja

A spanyol nyelvnek, kultúrának szentelt könyves mustrát Sólyom László köztársasági elnök nyitja meg. A megnyitó napján pódiumbeszélgetést rendeznek Jorge Semprúnnal, akinek Demszky Gábor főpolgármester átnyújtja a díszvendégnek járó Budapest Nagydíjat.

A fesztivál alkalmából – amelyet ebben az évben is a könyv és szerzői jog világnapjához, Shakespeare és Cervantes halálának napjához, április 23-hoz időzítenek – az Európa Könyvkiadó a 82 éves spanyol író két könyvét is megjelenteti: újra kiadják A nagy utazást, és napvilágot lát a Húsz év, egy nap című könyve, amely 2003-ban elnyerte a Spanyolországban publikált legjobb regény díját.

A kortárs spanyol, illetve spanyol nyelvű irodalmat olyan további nagy sikerű szerzők képviselik majd, mint Federico García Lorca, vagy a katalán Jaume Cabré és a kubai származású Zoé Valdes, Julio Llamazares.

Az irodalomkedvelő közönség a magyar fővárosban köszöntheti a XX. századi irodalom jeles alkotóját, a kirgiz Csingiz Ajtmatovot is, továbbá 17 ország neves szerzőit, többi között holland, brit, ír, portugál, szlovák, osztrák, finn és japán írókat.

Varsó és Prága után Budapesten is bemutatkozik a Berliner Zimmer, a Lipcsei Könyvvásár kiemelkedő eseménye: a német standon irodalmi szalon keretében berlini kötődésű szerzők olvasnak fel friss műveikből.

Konferenciák, díjátadások, elsőkötetesek

A kontinens legtehetségesebb ifjú prózaíróinak közös bemutatkozását, az Európai Elsőkötetesek Fesztiválját hetedik alkalommal rendezik meg. A több mint 250 program között idén is ismertetik az olvasási, könyvvásárlási szokásokat felmérő legújabb kutatások eredményeit, ezenkívül konferenciát tartanak a könyvpiac alakulásáról, és vitát rendeznek a minőségi könyvek készítéséről. A rangos szakmai elismerések között újra átadják az Év kiadója és az Év kereskedője címet, továbbá az Aranyalma-díjat a gyermekkönyvek népszerűsítéséért kiemelkedőt nyújtó alkotónak; a látogatók szavazhatnak a Szép Magyar Könyv verseny közönségdíjára.

Janikovszky-díjat alapítanak

A könyves seregszemle zárónapján, április 23-án a Móra Kiadó ünnepi megemlékezést tart a három éve elhunyt Janikovszky Éva 80. születésnapja alkalmából, bejelentik a Janikovszky Éva-díj megalapítását; és idén is megrendezik a kerek születésnapjukat ünneplő jeles magyar írók Születésnapi Irodalmi Szalonját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik