Élet-Stílus

Biztonsági konferencián tart beszédet a NASA-hacker

admin
admin

2006. 04. 18. 10:31

A kiadatása ellen küzdő brit hacker részt vesz az Infosecurity Europe 2006 konferencián, ahol több „kollégájával” közösen előadást tart majd a számítógépes bűnözők tevékenységéről.

Úgy tűnik, az európai biztonsági konferencia rendezőit nem térítette el szándékuktól, hogy Gary McKinnon jelenleg éppen a bíróságon küzd kiadatása ellen. Könnyen lehet, hogy éppen ezért esett választásuk a brit férfire, akit nem mellékesen csaknem száz kormányzati számítógép feltörésével vádolnak, és az amerikai hatóságok egyik legfőbb célpontjaként tartanak számon.

A hivatalos oldalon szereplő bejegyzés szerint McKinnon április 27-én, az Infosecurity Europe 2006 nyitónapján tart majd beszédet, a téma pedig a hackerek tevékenysége, illetve az őket körülvevő sztorik lesznek. Az előadáson részt vesz továbbá Bob Ayers, aki 29 évig dolgozott az amerikai védelmi minisztériumnál, Ivan Ristic, a nyílt forráskódú webalkalmazásokra szakosodott biztonsági szakértő, valamint az a Robert Schifreen, aki 1985-ben elsőként volt kénytelen a bíróság elé állni a számítógépen végzett tevékenységéért.

Utóbbi a BT Prestel rendszerébe hatolt be jogtalanul, ám három éven át tartó jogi huzavona után végül felmentették. Alighanem nagy szerencséje volt, hogy a számítógépes rendszerek használatát szabályozó törvény, a Computer Misuse Act csak 1990-ben született meg.

Amint arról a korábbban beszámoltunk, McKinnon jelenleg éppen azt igyekszik elkerülni, hogy a brit hatóságok átadják őt az amerikai szerveknek. Teszi ezt azért, mert attól tart – vélhetően joggal –, hogy a tengerentúlon az igen szigorú terroristaellenes intézkedések hatálya alatt ítélnék el, és akár 60 évet is kénytelen lenne letölteni egy szigorúan őrzött börtönben, mint amilyen Guantánamo. A jelek szerint aggodalmában a bíróság is osztozik valamelyest, hiszen mindeddig nem született döntés a kiadatást illetően, az ítéletet egyelőre elhalasztották.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.