Élet-Stílus

Bartók Béla-emlékdíjat kap a MÁV Szimfonikus Zenekar

Bartók Béla-emlékdíjat adományozott a MÁV Szimfonikus Zenekarnak a Magyar Művészetért Díj kuratóriuma; az elismerést csütörtökön adják át Budapesten, a Nemzeti Hangversenyteremben tartandó hangversenyen - közölte a zenekar kedden az MTI-vel.

A MÁV Szimfonikusok nevében Gál Tamás, az est karmestere, a zenekar művészeti vezetője veszi át az emlékdíjat, az emléklapot és a Herendi Porcelánmanufaktúra által készített Bartók-szobrot – írta az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben Strausz Erzsébet sajtóreferens.

A Mesterbérlet-sorozat koncertjén Mozart: Varázsfuvola-nyitány és Brahms: Kettősverseny című szerzeménye mellett elhangzik a 125 éve született Bartók Béla Concerto című műve is.

A zenekar különös örömnek és megtiszteltetésnek tekinti, hogy az ünnepi alkalmon részt vesz Vásárhelyi Gábor, akit ifj. Bartók Béla, a zeneszerző elsőszülött fia 1993-ban jogutódjává és a magyarországi Bartók-hagyaték kezelőjévé nyilvánított.

“Vásárhelyi Gábor személye annál inkább közel áll zenekarunkhoz, mert eredeti foglalkozása közlekedési mérnök, aki egyetemi tanulmányainak befejezésétől kezdve 1994-ig a MÁV alkalmazásában állt és fiatal korában évekig a Józsefvárosban, szüleinek vasúti szolgálati lakásában lakott. A vasutasság több generáción keresztül örökölt hagyomány volt családjában, sőt: mint geodéta, a MÁV szolgálatában dolgozott ifj. Bartók Béla is” – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik