Élet-Stílus

A vallási és a kulturális békét sürgetett a pápa

admin
admin

2006. 04. 16. 14:49

A világ népei, kultúrái és vallásai közötti békés együttélésre hívott fel XVI. Benedek pápa a Szent Péter székesegyház középső erkélyéről. A húsvéti beszédében az új pápa magyarul is megszólalt.

A pátriárka üdvözölte a pápát


II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája üdvözölte húsvét alkalmából XVI. Benedek pápát és a más keresztény vallások vezetőit. “Üdvözlöm Önt Krisztus feltámadása alkalmából, azt kívánom, hogy az Úr töltse meg szívét békével, szeretettel és húsvéti örömmel” – áll a pátriárkának a római katolikus, az anglikán egyház fejéhez, a finn és a német evangélikus és más keresztény egyházak vezetőihez intézett üzenetében.

A húsvétvasárnapi mise utáni elmondott Urbi et Orbi (a városhoz – Rómához – és a világhoz intézett) üzenetét közel százezren hallgatták a vatikáni Szent Péter téren. Előzőleg első húsvétvasárnapi miséjét tartotta a Szent Péter téren XVI. Benedek pápa, aki ezen a napon tölti be 79. életévét. “Béke legyen veletek” – kántálta az aranyszínű palástba öltözött pápa a szertartás kezdetén. A katolikus egyházfő fáradtnak látszott, miután előző éjszaka hajnalba nyúlóan vezette a húsvéti virrasztási szertartást a Szent Péter bazilikában

A hatvanöt ország 102 televíziója által közvetített Urbi et Orbi üzenetében a katolikus egyházfő Krisztus feltámadásának örömünnepén aggodalmát fejezte ki a világ gondjai miatt, főként Afrikában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában. “Találjon valamennyi fél békés megoldást az atomenergiával kapcsolatos nemzetközi válságra, komoly és becsületes tárgyalások révén” – kérte a katolikus egyházfő egyértelműen Iránra utalva, amely a múlt héten jelentette be, hogy urándúsítás révén nukleáris hatalommá vált.

A keresztények legnagyobb ünnepén a pápa 62 nyelven mondta el hagyományos áldását, magyarul annyit mondott: “Krisztus feltámadott, alleluja”.

Izrael, Palesztina és terrorizmus

A pápa védelembe vette Izraelnek a létezéshez való jogát, s egyben határozottan állást foglalt a palesztin állam megteremtése mellett is. “A nemzetközi közösség, amely megerősíti Izraelnek a békés létezéshez való igazságos jogát, segítsen abban, hogy a palesztin nép leküzdje jelenlegi bizonytalan életkörülményeit, és tovább haladjon egy olyan állam építése felé, amely valóban az övé” – mondta a pápa.

A katolikus egyházfő aggodalmát fejezte ki a terrorizmus miatt, amit már több alkalommal megtett, amióta II. János Pál pápa tavaly áprilisban történt halála után a pápai trónra lépett. “Erősítsék a nemzetek és a nemzetközi közösség vezetői a fajok, kultúrák és vallások közötti békés együttélés elérésére irányuló akaratukat, hogy megelőzzék a terrorizmus veszélyét” – mondta XVI. Benedek.

Irakkal kapcsolatban a pápa kérte, hogy “a béke végül győzedelmeskedjen az erőszak felett, amely könyörtelenül szedi tovább áldozatait”. A katolikus egyházfő azért könyörgött, hogy Krisztus hozzon enyhülést és biztonságot Afrikának, különös tekintettel nyugat-szudáni Dárfúr tartományra, ahol “a humanitárius helyzet sokáig már nem fenntartható”.

Olasz belpolitikát is említette

A pápa azt kívánta, hogy az olaszok leljék meg “derűs nyugalmukat” és a nemzeti “egyetértést” Olaszország e nehéz pillanatában. Öt nappal a parlamenti választások után Olaszországban továbbra is a távozó kormányfő, Silvio Berlusconi által megkérdőjelezett szavazatok újraszámlálásának eredményére várnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.