Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Bringavásár vagy Üvegtigris

admin
admin

2006. 04. 14. 13:50

Kampánymentes kellemes húsvétra számíthatunk a hosszú hétvégén. A locsolóversek és a súlyos röviditalok helyett hollókői hagyományőrzést, borfesztivált és bringavásárlást ajánlunk. Az otthonülők pedig az Üvegtigris kalandjait nézhetik vagy városi legendákról olvashatnak.A hosszú hétvégén lesz Tesco gazdaságos diszkó, ingyen Jazzkoncert, bringavásár, francia fanfáregyüttes, pécsi képregény konferencia, hip-hop guru, borfesztivál, hollókői hagyományőrző húsvét, Vadak kiállítás, Transamerica című filmdráma. Így aztán senkinek nem ajánljuk, hogy otthon maradjon, hacsak nem beteg. Erre az esetre is talál, dvd- könyv- és tévéműsor-ajánlatot.

Menjek…

április 14. péntek

…gazdaságos diszkóra a Süss fel Napba

A Tesco-diszkót fél tízkor a Pozvakowski nyitja. Ellentétes hangulatokra épülő, kísérletezős posztrockjukat látványos vizuális elemekkel (8 és 16 mm-es vetítőkkel – semmi modernkedő projektorozás) teszik még hatásosabbá. Őket a nemrégiben megújult Supersonic követi.

A csapat hamarosan nekilát első nagylemezének munkálataihoz, addig is új dalok készülnek, melyekben a klasszikus angolszász hangzásvilágot pszcihadelikus elemekkel színesítik és ebből már itt is ízelítőt kaphat mindenki. A sort a The Trousers zárja. A koncertről koncertre egyre jobban összeérő csapat a 70-80-90-es évek brit gitárzenei hangulatát csempészi vissza.

A koncertek után pedig a megszokott indie party reggelig, ahol Kecske és Pipó mellett ezúttal a Gumipop partykról is ismert Miss Lucifer is a lemezjátszók mögé áll, egyúttal javítva a nemek arányát. Katonáknak és nyugdíjasoknak ingyenes.

…ingyen jazzre az A38 hajóra
A MOLto Vivace sorozat keretében pénteken ingyenes koncerttel ünnepli az árvíz levonultát az A38 Hajó, ahol Tomasz Szukalski szaxofonosa fújja szárazra a budai alsórakpartot. Szukalski a lengyel dzsessz egyik legnagyobb és legnagyobb hatású alakja. A kiváló szaxofonos szoros viszonyt ápol jóformán a teljes lengyel szcénával, különösen a “nagy öreg” Zbigniew Namyslowskival és a világhírű trombitással, Tomasz Stankóval, akiknek számtalan lemezén működött közre, de éppígy dolgozott együtt Dave Hollanddel vagy Terje Rypdallel. Szukalski legutóbb a 2005-ös Sziget fesztiválon járt hazánkban, hatalmas sikert aratva.

Bővebben >>

április 15. szombat

… bringát venni-eladni a Szimplába
Szombat és vasárnap délelőtt 11 órától délután 17 óráig biciklis vásárt tart a Szimpla Kert. A nagy áprilisi biciklis felvonulás előtti hétvégén azok is kétkerekűre találhatnak, akik eddig pénztárcájukra ügyelve fukarkodtak. Használt és új kétkerekűek, futártáskák, bicajos holmik mind megvásárolhatók ezen a két napon. Felesleges bicajokat szintén várnak.

Bővebben a Szimpla honlapján >>

…a Világgödörbe francia fanfárokat hallgatni

A Gödörben 15-én a Francia Intézet támogatásával kerül megrendezésre a Világgödör, ahol a francia Touffes Cretiennes lép elsőként a színpadra. A fanfár zenét játszó zenekar-csoportosulás saját számok mellett jól ismert Clash és Kinks dalok egyedi feldolgozásait is előadja majd. A Fils de Teuhpu vidám, ironikus zenéje igazi tavaszi csemege. Az izgalmas hangszerelést mutatja, hogy a hagyományos hangszerek mellett, mint a trombita vagy a szaxofon, szerepet kap a szemetes láda és az elektromos lapát is. A holland Dj Lordlove zenei világa az est zárásaként bizonyára izgalmas meglepetés lesz majd a magyar fülek számára.

Bővebben a Gödör honlapján >>

…Exit húsvétra az Almássy térre

Igazi tavaszi szórakozást kínál az Almássy Téri Szabadidőközpont április 15-én. A hazai zenei élet négy zenekarát láthatja a hétvégén a nagyérdemű, melyek bizonyára nem ismeretlenek a budapesti koncertlátogató közönség előtt. Színpadra lép a ColorStar, a Titusz and the Carbonfools, az Amorf Ördögökből ismerős Tövisházi Ambrus zenekara, a presszóromantikát és sanzont, az elektronikát, a jazzt, a countryt, a kárpát medencei folkot zanzásító Erik Sumo Band, valamint az éppen április közepén új albumot megjelentető Heaven Street Seven, melynek e fellépése afféle elő-lemezbemutató. A ház este nyolckor nyitja meg kapuit a koncertlátogatók előtt, akik a kilenckor kezdődő koncertek mellett belakhatják az egész épületet, hiszen a buli a koncertterem mellett még két helyszínen zajlik majd.

…az első pécsi képregény kongresszusra


A Kominon – Első Pécsi Képregény Kongresszus hagyományteremtő szándékkal kíván hozzájárulni a képregénykultúra hazai elterjedéséhez, elfogadásához. A rendezvény célja, hogy megváltoztassa a műfajhoz kapcsolt negatív véleményeket, bemutassa a kétkedőknek azokat a művészeti és kulturális értékeket. A KOMIKON a nyugati országokban bevett gyakorlat szerinti „comic-convention”-ként kíván átfogó képet adni a rajongók és az érdeklődők számára. A kortárs és klasszikus, hazai és külföldi alkotók műveiből válogató kiállítás, az ehhez kapcsolódó előadások, kerekasztal-beszélgetések és vetítések széles körű áttekintést nyújtanak a kilencedik művészettel kapcsolatos vélekedéseinkről, és egyben alkalmat teremtenek a kiadók, alkotók és olvasók közti párbeszédre. A konferencia díszvendége Ptiluc, a Disznóól című képregény alkotója, aki a helyszínen és egy nappal előtte péntek este a Budapesten a Kuplungban dedikál.


…hip-hop guru koncertjére

A hip-hop szcéna egyik legnagyobb személyisége látogat Magyarországra. Kurtis Blow a Crazy Stylez programsorozat második állomásaként megrendezett party fellépője 13 év után látogat el ismét hozzánk. Ő az az előadó, akinek nevét már a ’70-es években bevésték a hip-hop történelemkönyvébe, hiszen ő volt az első igazi szóló rapsztár. Karrierje immár több mint 20 éve töretlen, s koncertjei ma is tömegeket vonzanak energikus, eredeti fellépésének és egyedülálló zenéjének köszönhetően. Kurtis Blow koncertje mellett a hazai hip-hop világ legjobb DJ-ivel is találkozhat a közönség; DJ Zefil, DJ Nadir és DJ Györemix szórakoztatja a közönséget. S mivel a hip-hop kultúra nem csak hip-hop zenéből áll, a break dance, a graffity és a street art is szorosan összefonódik ezzel a világgal, ezen a rendezvényen ebből is jócskán ízelítőt kapnak az odalátogatók.

Bővebben >>

április 16-17. vasárnap-hétfő

…Tavaszi Borfesztiválra

Az egyre népszerűbb borkultúra egészséges őrületéhez kapcsolódik az idén első alakalommal megrendezendő Tavaszi Borfesztivál. A Tavaszi Borfesztivál a hazai borfogyasztás kultúrájának bemutatásával, és azon keresztül akarja a hazai, magas minőségű borokat előállító kis- és középvállalkozásokként működő borászatokat bemutatni, munkájukat, piacra jutásukat segíteni. Többek között azzal is, hogy a húsvéti időszakban Budapestre látogató külföldieket szembesíti borainkkal. A fesztivál előtt válogatott zsűri kóstolja végig a borokat, de megállapításaikat kiegészítjük a látogatók véleményével és a két eredményt összevetve hirdetjük ki a Város Bora címet.

… A Hollókői Húsvéti Fesztiválra

Észak-Magyarországon, Nógrád megyében a Cserhát hegység lankái között található Hollókő, ahol a XIII. században épült Vár, az Ófalu műemlékegyüttese, a táji környezet és a ma is élő népi kultúra jelenti elsődlegesen Hollókő látnivalóinak, értékeinek gazdagságát, melyet 1987-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított. A húsvéti programban vasárnap szabadtéri szentmise (ételszentelés és körmenet), hétfőn pedig különböző hagyományőrző együttesek fellépése, koncertek mesemondás és tombola is szerepel a műsoron. Az 1500 forintos jegy tartalmazza múzeumok belépőt is a Postamúzeumba, a Szövőházba, a Tájházba, az Erdészeti Kiállításra, és a Babamúzeumba.

Bővebben Hollókő honlapján >>

…kiállításra

Magyar vadak a Nemzeti Galériában

A Tavaszi Fesztivál legfontosabb tárlata, a Magyar Vadak Párizstól Nagybányáig 1904–1914 című kiállítás. A több mint kétszáz festmény, száz grafika lenyűgözően mutatja be a festészet 20. század eleji forradalmának magyar mestereit.

Bővebben >>

…fürdőbe

A tavasz már megmutatta magát, de azért még mindig jobban lehet bízni a geotermikus energiában, mint a napsütésben. A hosszan tartó partiról hazatérve pedig nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást. Fürdő-összeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni. >>

…moziba

Transamerica

Duncan Tucker rendező (The Mountain King) Transamerica című édes-bús vígjátéka egyáltalán nem sztereotíp és kioktató, és nem akar türelemre és megértésre nevelni, pusztán elmeséli Bree történetét. Ami szerint Bree (Felicity Huffman) végső műtétjére váró nem-váltó (igen, lenyisszantják azt, hogy a helyére varázsolják ezt), midőn megtudja, hogy még gyakorló férfiként fiút – Toby (Kevin Zegers) – nemzett, aki most már tizenhat éves, és bajban van. A legény drogozik és kurválkodik, és fordítva: a testét árulja (olcsón), hogy kábítószerhez jusson. Az apa/anya szociális munkásként keresi fel a fiát, hogy aztán a kontinensnyi országot átszelő közös útjuk során – a szülő műtétre, a fiú pornófilm-karrierre vágyik (van ilyen) – nyílik lehetőségük, hogy titkaikkal szembesüljenek és megosszák azokat egymással. Leginkább azt konstatálják, hogy ők ketten nehezen illeszthetők be a társadalom paneljébe, legjobb lesz, ha szeretni és tisztelni fogják egymást. Pláne, hogy környezetük, legközelebbi vérrokonaik – Fionnula Flanagan, Burt Young – ezt nem teszik. De még hajlandóságot sem mutatnak arra, hogy ez megváltozzon.

Bővebben >>


Maradjak…

…DVD-t nézni

Üvegtigris

A januári bemutató óta 300 ezer néző látta az Üvegtigris 2-t, ezzel Rudolf Péter filmje vezeti a nézettségi toplistát az idén bemutatott filmek között. A kultfilmmé vált első részben Lali, Róka, Gaben, Király Sanyi, Cingár és a többiek aranyköpésekkel dúsított kalandjai a közönség visszajelzései szerint emlékezetessé és gyakran idézett témává váltak. A vígjáték folytatására nézők ezrei vártak évek óta. Tekintettel a nagy érdeklődésre, a forgalmazó rekordgyorsasággal, 3 hónappal a mozibemutató után, április 7-én megjelentette a filmet DVD-formátumban is, amely a szokásosnál lényegesen kedvezőbb áron kerül forgalomba.

…olvasni

Vadászat a városi legendákra


Az emberek szerte a világon mind a mai napig bizonytalan eredetű közlésekből szerzik az információk jórészét. Régebben e mendemondák cseréjének legfőbb tere a kocsma, a borbély, a vállalati büfé volt, ma részben átvették e szerepet a modern információs eszközök. Az interneten, blogokon olvashatjuk a legújabb „biztos helyről tudott” sztorikat, és e-mailen is gyakran bombáznak minket az „érdekes, elgondolkodtató” történetekkel. A Legendavadászok című könyvben Marinov Iván, Dezső András és Pál Attila újságírók, és „városi legenda megszállottak”, az urbanlegnds.hu szerkesztői gyűjtik össze az évek során e témában fellelt ismereteiket. Számtalan ilyen történet leírásán végigvezetve az olvasót, megpróbálnak utánajárni annak, hogy vajon mennyi lehet igaz ezekből a sztorikból, másrészt arra is megkísérlik a válaszadást – és mint írják, ezt tartják a fontosabbnak – hogy miért állítja azt az adott sztori, amit.

Bővebben >>

…tévézni

április 14. péntek
21:10
TV2

A Passió

A passió című film Názáreti Jézus életének utolsó tizenkét óráját jeleníti meg. A film nyitójelenete az Olajfák hegyének lábánál, a Getsemáne-kertben játszódik, ahová Jézus elvonul az Utolsó Vacsora után imádkozni. Jézus ellenáll a Sátán kísértésének. Iskarióti Júdás árulása miatt Jézust elfogják és visszaviszik Jeruzsálem város falain belülre, ahol a farizeusok istenkáromlás vádjával szembesítik és tárgyalása halálos ítélettel végződik. Mel Gibson filmje a maga brutaltásában mutatja be a szenvedéstörténetet, és sehol sem finomítja Jézus megtöretését. A hitelesség jegyében a filmben arámiul beszélnek, így feliratozva lehet követni az eseményeket.

április 15. szombat
20:20
m1

Ben Hur
A mozitörténet legtöbb Oscar-díjat begyűjtő grandiózus filmjében ötvenezer közreműködő és nyolcezer statiszta vett részt. A nagyjelenet arénáját egy éven át építették, és több mint kétszáz óriásszobrot faragtak ki hozzá. De ami a legfontosabb: Hollywood legfényesebb csillagai az emberi történelem legnagyobb alakjait varázsolják elénk. Minden idők legnagyobb és legnépszerűbb filmje a Római Birodalomba, Jézus korába kalauzolja nézőit. Számtalan, több földrészt felölelő kalandja során Ben Hur, Júdea hercege szembeszáll a nagyhatalmú birodalommal, hogy megvédje családját és népét.

Április 16. vasárnap
20:00, Vasárnap
Europa Europa

A kis Buddha
Bernardo Bertolucci filmjében Norbu láma kilenc éve keresi mestere reinkarnációját az egész világon. A bölcs tanár Seattle-ben halt meg, ezért fogadja el Norbu a feltételezést, hogy volt mestere reinkarnációja egy amerikai kisfiú: Jesse Conrad. A láma Amerikába utazik, és megismerteti Jesse-vel Sziddhartha herceg életét, a buddhizmus kialakulását. S ahogy a kisfiú a Buddháról szóló könyvet olvassa, úgy jelennek meg a filmvásznon is Buddha életének legfontosabb epizódjai csodálatos, lélegzetelállító képekben.

Április 18. hétfő
22:05
m1

Az óceánjáró zongorista legendája
A huszadik századdal egyidős férfit 1900-nak (Tim Roth) hívják, mert pont az évszázad születésekor találnak rá egy ócenjáró fedélzetén. Danny, a hajó fűtője vette magához. Nevelőapja folyamatosan úton van, nem meri a kisfiút a szárazföldön hagyni, nehogy kitoloncolják az országból. 1900 kilencéves korában talál rá a zongorára és egyben nyugalmára. Harmincévesen megismerkedik a trombitás Max-szel, aki őstehetségnek tartja őt és a szárazföldre akarja csábítani. 1900 hallani sem akar a dologról, sőt elutasítja a miatta hajóra szállt lemezgyárosokat is. Egyedül talán a szerelem kedvéért lenne hajlandó elhagyni az imbolygó fedélzetet. A Cinema Paradiso rendezőjének alkotását a zseniális magyar operatór, Koltai Lajos fényképezte.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.