Élet-Stílus

A Júdás-evangélium másolata

A National Geographic Society által közreadott képen valószínűleg az elveszettnek hitt Júdás-evangélium egy másolatának lapja látható.

Az 1700 éves kézirat, amely hosszú idő után újra előkerült, talán új megvilágításba helyezi Jézus Krisztus és az őt eláruló tanítványa viszonyát. A relikvia a National Geographic Society washingtoni központjában látható.


A National Geographic Society április 6-án tárta a nyilvánosság elé az elveszettnek hitt ősi szöveget.


A most bemutatott Júdás evangéliumát is tartalmazó kódexre az 1970-es években bukkantak rá az egyiptomi Al Minya közelében, az ősi irat 1600 évig érintetlenül rejtőzött a sivatagban. Ezt követően az evangélium 16 évig lapult a New York állambeli Hicksville egyik bankjának széfjében, végül 2000 áprilisában Frieda Nussberger-Tchacos régiségkereskedő vásárolta meg.


Két sikertelen viszonteladási kísérlet után Nussberger-Tchacos – akit megijesztett, milyen gyorsan romlásnak indult a kódex – 2001 februárjában átadta a bázeli Maecenas Foundation for Ancient Art Alapítványnak helyreállításra és fordításra. A kéziratot Egyiptomnak fogják átadni, és a kairói Kopt Múzeumban kerül elhelyezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik