Élet-Stílus

Hazai konkurens az iWiW-nek

A rendkívül népszerű ismerőskereső weboldal, az iWiW több hónapja nem ad lehetőséget új tagok belépésére, ám működésbe lépett a konkurencia: a myVIP internetes oldalon már az első héten több mint negyvenezren regisztráltak.

Magyarok által fejlesztett, új kapcsolatháló-fejlesztő oldal indult az interneten a myvip.com cím alatt – írja a Népszabadság. A webhely ugyanúgy működik, mint a több éve üzemelő, az utóbbi hónapokban rendkívüli népszerűségre szert tett iwiw.hu – csak azok lehetnek tagok, akiknek valaki meghívót küld, amivel a program nyilvánossá és nyomon követhetővé teszi a jelentkezők kapcsolati hálóját.

A myVIP-et működtető Digital Playground Kft. résztulajdonosa, Holman Endre nem kívánta elmondani, mennyibe került a fejlesztés, kik állnak mögöttük, és mikor várnak nyereséget. A Digital Playground törzstőkéje hárommillió forint, tulajdonosa Holman Endre, Holman János és Michalik Attila. A résztulajdonos kifejtette: régebbi informatikai tevékenységeikből, szoftverfejlesztésből, internetes oldalak fizetős szolgáltatásaiból, illetve reklámbevételeiből voltak anyagi forrásaik, ezenkívül magukat megnevezni nem kívánó befektetők is beszálltak.

A jövőben jelentős fejlesztéseket terveznek – amire a webcím .com végződése is utal. Eleve nem Magyarország-központú, hanem a világot átszövő hálózatot szeretnének kialakítani, másrészt további szolgáltatásokat is be akarnak vezetni. Noha a myVIP is ingyenes, ehhez kötődően „prémium” (vagyis fizetős) szolgáltatásokat is terveznek, illetve némi reklámbevételre is számítanak. Kérdésünkre, miszerint akkor is elindultak volna, ha az iWiW nem szünteti meg az új tagok csatlakozási lehetőségét, azt válaszolta: őket éppenséggel az iWiW és a hozzá hasonló nemzetközi site-ok – az Orkut, a Myspace, a Frienster vagy a Rise – sikere lelkesítette fel.

Szabó Márton, az iWiW Szolgáltató Kft. ügyvezetője üdvözli a versenytárs megjelenését, és bízik abban, hogy ez hosszú távon a szolgáltatások színvonalának javulását eredményezi. Azt korainak tartotta értékelni, hogy üzleti elképzeléseiket mennyire érinti a hasonló szolgáltatás megjelenése: úgy véli, erre csak jó néhány hónap múlva lehet választ adni. Az iWiW-nek jelenleg félmillió tagja van, de az év eleje óta nincs lehetőség a meghívóküldésre. Ennek a magyar internetes társadalomra gyakorolt hisztérikus hatását jelzi, hogy a még megmaradt meghívókért állítólag borsos árat lehet kérni. Az ideiglenes intézkedésre az ügyvezető szerint azért volt szükség, mert annyira meglódult a bővülés, hogy számítógépparkjuk már nem bírta a regisztrált felhasználókat megfelelően kiszolgálni. A szükséges bővítés hamarosan megtörténik, de ennek határidejét nem kívánta megjelölni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik