Élet-Stílus

Kikötött a Titanic

Tizenötezer nézője volt idén a 13. Titanic Budapest Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott filmeknek.

A 13. Titanic egyik érdekessége a megszokottnál is színesebb filmfelhozatal volt: a szervezők idén 31 országból gyűjtötték be a különböző alkotásokat. Az igazi szenzációt azonban kétségkívül a fesztivál versennyé alakulása jelentette. A zsűritagok – Shane Danielsen, Nils
Klevjar Aas és Báron György – egyöntetű véleménye szerint nagy előrelépés történt a fesztivál életében, mivel a meghirdetett verseny adja meg az esemény igazi hangulatát. De míg idén a szervezők válogatták be a versenyfilmeket az egyes szekciókból, jövőre nagy valószínűséggel a produkciók nevezhetik versenybe a filmjeiket.

A Titanic első ízben átadott fődíját, a 8000 euró értékű Hullámtörőket a radikális orosz író, Vlagyimir Szorokin regénye alapján készült 4 című film kapta. A rendező, Ilja Krzsanovszkij Bozóki András kulturális minisztertől vehette át a díjat az április 8-i zárógálán. Krzsanovszkij
– aki a díj átvétele miatt a tervezettnél tovább maradt Magyarországon – elmondta, hogy megtiszteltetésnek érzi abban az országban átvenni a díjat, ahol a Johanna és a Taxidermia született.

A zsűri által odaítélt Hullámtörők-díjon kívül a közönség idén is szavazhatott. A közönségszavazáson az első helyet egy amerikai független film, a Te meg én és minden ismerősünk szerezte meg. Miranda July filmjét Tommy Lee Jones Melquiades Estrada három temetése című westernje követi a sorban, míg a harmadik helyen az Elijah Wood főszereplésével készült Huligánok című amerikai-angol koprodukció végzett.

A fesztiválon az előző évek hagyományait folytatva idén is számos külföldi vendég volt jelen. Itt volt a Földrengések zongorahangolója rendezőpárosa, Stephen és Timothy Quay, az Új világ rendezője, Paul Rosdy, a Zúzmarás című svéd horror rendezője és producere, Andres Banke és Magnus Paulsson, valamint a díjnyertes film rendezője, Ilja Krzsanovszkij.

Akik lemaradtak volna a fesztiválról, azoknak jó hír, hogy a Titanic felhozatalából a későbbiekben számos filmet vetítenek a hazai mozikban: a Melquiades Estrada három temetése a Best Hollywood, a Földrengések zongorahangolója és Az íj a Mokép, a Cannes-i Arany Pálma-díjas A gyermek a Cirko-Gejzír, a Huligánok és a Kedves Wendy az SPI
forgalmazásában lesz látható Magyarországon. DVD-n jelenik meg továbbá a Vanessa Paradis főszereplésével készült Angyalom és a The Prodigy – Az alvilág réme a Best Hollywood, illetve az SPI gondozásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik