Élet-Stílus

Koszorúztak József Attila szülőházánál

Koszorúzási ünnepséget tartottak a költészet napján, József Attila születésének 101. évfordulóján a költő szülőházánál, kedden Budapesten.

Elfoglaltsága miatt az ünnepség előtt helyezett el koszorút a IX. kerületben, a Gát utca 3. alatti háznál Bozóki András kulturális miniszter, aki az évforduló alkalmából azt mondta: a költészet napja, a kultúra akkor is fontos, ha történetesen választási kampány zajlik. Úgy fogalmazott, hogy az egykori Szép Szó című folyóirat, amelynek József Attila egyik szerkesztője és szellemi vezetője volt, ma is aktuális, aktuálisabb, mint valaha, a legtágabb politikai értelemben.

Bozóki András elmondta, induló kutatóként ő volt a szerkesztője egy 1987-ben megjelent kötetnek, amelybe az 1936-39 között létezett Szép Szó írásaiból válogattak, József Attila mellett többek között Fejtő Ferenctől, Ignotus Páltól és Remenyik Zsigmondtól.

A miniszter Pomogáts Béla irodalomtörténész társaságában látogatást tett az emlékházban a József Attila-tárlaton, amely kedden ingyenesen tekinthető meg. A József Attila Emlékhely megemlékezésén koszorúzott Gegesy Ferenc ferencvárosi polgármester, Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke, Tverdota György, a József Attila Társaság elnöke, valamint több civil szervezet és magánszemély.

A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik