Élet-Stílus

Kína is a PC-gyártókkal harcolna a kalózok ellen

A Microsoft után Kína vezetői is úgy gondolják, hogy a piacra dobott új konfigurációknak előre telepített operációs rendszert kell tartalmazniuk. A cél továbbra is a kalózkodás visszaszorítása.

A Reuters értesülése szerint a kommunista ország a hazai PC-gyártókat szeretné rábírni az operációs rendszerek előre telepítésére, mégpedig annak érdekében, hogy az eddiginél jobban visszaszorítsák a szoftverkalózok tevékenységét. Erről a szándékról döntött az ágazatért felelős minisztérium az állami szerzői jogi hivatal és a kereskedelmi minisztérium embereivel közösen. A gyártóknak minden évben jelenteniük kell az értékesített PC-k, valamint a telepített operációs rendszerek számát.

“A belföldi számítógépgyártóknak mindenképpen telepíteniük kell valamilyen operációs rendszert, még mielőtt a termékek elhagynák az üzemet” – áll a jelentésben. Wang Ziqiang, a szerzői jogi hivatal részlegvezetője eközben azt igyekezett bizonygatni, hogy nem külföldi nyomásra cselekedtek. Állítása szerint ezt szolgálják az ország érdekei, és pusztán gazdasági szempontok alapján döntöttek így. Márpedig a külföldi nyomásról is érkeznek hírek: a hónap elején egy amerikai szenátorokat és képviselőket tömörítő bizottság ítélte el Kínát, amiért elhanyagolja a kalózellenes harcot. A politikusok Oroszország esetében még a Világkereskedelmi Szervezetbe való felvétel megvétózását is lehetségesnek tartják.

A Microsoft szintén az előre telepített operációs rendszerekben látja a megoldást, esetükben természetesen kizárólag a különböző Windows verziók jöhetnek számításba. A szoftvercég sürgeti a brit gyártókat és egyéb partnercégeket, hogy mellőzzék a csupasz PC-k árusítását, és minden esetben mellékeljenek operációs rendszert az új konfigurációkhoz. Ők még a csupasz konfigurációk 5, azaz öt százalékos arányát is magasnak tartják.

A kínai PC-gyártókat valószínűleg nem lesz nehéz döntésre bírni, hiszen többen már korábban ebbe az irányba mozdultak el. Példaként említik a TCL Group döntését, amely az elmúlt héten kötött a teljes asztali termékvonalra kiterjedő megállapodást a Microsofttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik