Élet-Stílus

Kiárusít a GM

A világon a legtöbb autót értékesítő járműgyárcsoport, az amerikai General Motors kedden bejelentette, hogy 300 millió dollárért eladja 7,9 százalékos részesedését a japán Isuzu Motors Ltd. teherautógyárból.

A lépéssel 35 éves tőketársításnak vet véget. A cég azzal indokolta döntését, hogy minden pénzre szüksége van saját üzlete rendbe tételéhez. A szakmai-piaci együttműködést folytatni akarják.

A vevők 3,5-3,5 százalékra a japán Mitsubishi Corp. és az Itochu Corp. kereskedőház – eddig is az Isuzu-termékek jelentős forgalmazói külföldön –, és 0,9 százalékra a Mizuho Corporate Bank. Az Isuzu bevételének 12 százaléka eddig a General Motors évi másfél milliárd dolláros vásárlásaiból származott.

Márciusban közölték, hogy a General Motors 2 milliárd dollárért 17,4 százalékot eladott az ugyancsak japán Suzuki Motor Corp.-ból – ezt a Suzuki maga vásárolta vissza –, de 3 százalékot megtartott, és vele folytatni akarják a partneri együttműködést is. A tőketársítás 1981-re nyúlik vissza. A General Motors tavaly októberben eladta a 20 százalékát a Subaru autókat gyártó Fuji Heavy Industries Ltd.-ből is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik